Д-р Светослав Тодоров е един от известните лекари в Бургас. 35-годишният специалист по неврохирургия е доказано име още от времето преди да стане зам.-управител на УМБАЛ Бургас, тъй като е бил мотор на не една здравна инициатива. Той е създател и на Facebook групата за взаимопомощ „Лекари и пациенти - Бургас”, която има близо 8 000 членове. На местните избори в морския град д-р Светослав Тодоров е на второ място в листата с кандидати за общински съветници на КОД Бургас. Той е представител на гражданската квота. За нашите читатели лекарят разкрива каква е мотивацията му да се впусне в предизборната надпревара.

-Д-р Тодоров, защо участвате в местните избори за общински съветници в Бургас? И как Вашият опит като лекар ще допринесе за града и неговите жители?

-Наясно съм, че в момента кандидатите за Общинския съвет са близо 500, което означава, че за едно място се борят 10 души - всеки със своите идеи. Моята мотивация е не само лична, но и професионална. В момента Бургас вече се представя като град с множество частни болници и с множество частни лечебни заведения, които предстои да отворят. В това разбира се няма нищо лошо, само че на територията на града трябва да продължи да има една Окръжна болница (б.а. старото наименование на УМБАЛ Бургас), която 24 часа в денонощието да предлага лекарска помощ, достъпна за абсолютно всеки пациент. Независимо дали става дума за човек със завидно финансово състояние, неосигурен пациент, човек от малцинствена група или чужденец. Достъпът до здравеопазване трябва да е равен. Малко хора си дават сметка, че УМБАЛ Бургас е част от националната сигурност на страната, а това е важно. Събитията през последните години ни го показват. Държавната болница не само трябва да продължи съществува, но е важно и в каква посока ще бъде тласната. Някой трябва да се бори за нея и за пациентите й. И това ще е моята кауза в Общинския съвет, ако бъда избран, затова призовавам бургазлии да ме подкрепят. Картината на здравеопазването в общината не би била никак добра, ако от уравнението бъде изкарана УМБАЛ Бургас.

-Защо избрахте да станете част именно от листата на партия КОД в Бургас?

- Аз съм представител на гражданската квота в листата на КОД. Приех предложението, защото те проявиха голямо уважение като ми предложиха една изключително престижна втора позиция. И най-вече, защото в тях виждам хора, които са с чисти идеи. Свободни хора, към които и и аз мога да се присъединя и да бъда полезен в сферата на здравеопазването. Кандидатите ни са наистина невероятни личности – от спортните среди, културата, бизнеса. Много от тях са добре познати, така че приех поканата с отворено сърце.

-Социалните мрежи са нож с две остриета. А Вие сте може би единственият зам.-директор на лечебно заведение, който има собствена facebook група, в която няма теми табу. Защо създадохте „Лекари и пациенти - Бургас”?

-Още в самото начало на моята кариера се сблъсках с много проблеми, които и по настоящем са налични във всяка една държавна болница. Преди 7 години с мой приятел лекар дойдохме в Бургас. В началото бяхме привлечени от добрите шансове за реализация, като в годините дадохме наистина много от себе си. Усещах подкрепата на пациентите ми. Едновременно обаче усещах, че много хора отдавна са загубили вяра в бургаското здравеопазване и предпочитат да търсят второ мнение в София. Винаги съм искал да променя тази настройка. Особено към днешна дата, когато здравеопазването е достъпно и смея да твърдя на добро ниво. Създадох facebook групата, защото искам лекарите да проявяват повече емпатия към страданието на пациентите, а пациентите да разбират, че ние също сме човешки същества с ограничени ресурси. Ние искаме да променим нещата, но понякога системата ни налага ограничения.

-За какви здравни инициативи ще работите в Общински съвет, ако бъдете избран?

-Имаме нужда от общинска информационна кампания, свързана с кръводаряването. Да, това не е профилактична кампания, но има ключови моменти, в които животът на най-близките ни същества може да зависи именно от този доброволен акт. Затова трябва да го насърчаваме с всички сили. На територията на цялата страна хората не даряват масово кръв, а кръводарителски акции и кръвопреливане са нужни не само след масови аварии и катастрофи. Кръвопреливане може да се наложи на всеки пациент, на когото предстои планова операция била тя ортопедична, хирургична, неврохирургична, гинекологична. За всеки един пациент трябва да са подготвени минимум два сака кръв, които да се прелеят при евентуално усложнения. А понякога няма налични и това увеличава страданието на пациента, защото той просто не може да бъде опериран в този ден поради неналичност на кръвни продукти. Имам много идеи как кръводаряването да бъде популяризирано в община Бургас и как различни групи от населението и от работещите в Бургас да участват в него. И това е добре както за получаващия кръв, така и за даряващия, защото кръводаряването има редици известни положителни ефекти за организма на здравите хора.

Аз съм лектор и на курсовете по първа долекарска помощ в БЧК. Мисля, че ще е добре да създадем общинска програма, чрез която максимално повече млади хора да бъдат обучени на това как се оказва първа помощ. В последно време се срещаме с не една и две ситуация, в които случайни хора не медицински лица, реагирайки правилно и оказвайки първата долекарска помощ, помагат за спасяването на живот.

-Има ли инициатива, с която бихте работили заедно със студентите по медицина?

-Разбира се! Бих ги включил в друга моя кауза, която е инициативата „Въздух за здраве”. В работата си в Общинския съвет бих наблегнал изключително много на профилактиката и превенцията на хроничните заболявания и на заболяванията, които могат да бъдат избегнати дори в ранна детска възраст. Аз съм част от лекарската мрежа „Въздух за здраве”, която обогати много моите познания в сферата на това колко е важно да дишаме чист въздух и колко вредни последици за целия организъм има мръсният въздух. Искам тази мрежа да изготви локално представителство в Бургас, в което да поканим и студенти по медицина от Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров”.

-Защо бургазлии да гласуват за Вас?

-Защото по всяко време могат да се свържат с мен и да поискат помощ. Могат да ми изпратят съобщение във facebook или да ми се обадят. Моят телефонен номер винаги е бил публичен и винаги съм се опитвал да помогна с каквото мога. Не вдигам единствено, когато съм в операция или водя различни курсове. Аз няма да съм анонимен общински съветник, с мен ще можете да разговаряте, ще има кой да Ви изслуша, да разбере проблема Ви и да се опита да намери решение. Особено в сферата на здравеопазването, в която горя най-силно. Затова призовавам бургазлии да ме подкрепят с бюлетина 22 и преференция 102 на местните избори!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!