Няма пик на коронавируса у нас, това, което наблюдаваме, са клъстерирани случаи. Освен това, някои от положителните проби, обявени днес, са добавени от предходния ден, заради което регистрираме голям брой заразени. Мнението изрази пред Дарик пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По думите му това, което предстои да се случи с COVID-19, е вирулентността му да намалее и той да стане сходен с вирусите на настинката. Д-р Симидчиев уточни, че между 18 и 25 процента от вируса на настинката са коронавируси и този е поредният.

Много от мерките, които се предприеха в България, бяха свръхактивни, убеден е пулмологът.

Много важна е така наречената разумна достатъчност. Не обичам крайностите, дозираното премерено и научно обосновано поведение е това, което може да предотврати много неща. Нито недореагиране, нито свръхреагиране – разумната златна среда. Това е нещото, което в най-голяма степен лично на мен е помагало в медицината да взимам преобладаващо правилни решения. Няма човек, който да не греши. Особено, когато сме изправени пред нещо непознато, няма как да вземем правилни решения. Ако обаче сме умерени в реакцията си, ако подхождаме разумно и ако сме научно обосновани, винаги ще бъдем с по-голям шанс да вземем правилно решение,” каза той.

Д-р Симидчиев допълни, че ние трябва да имаме здравеопазване, а не болелечение. По отношение на бъдещето на коронавируса, той очерта следния сценарий:

Това, което ще се случи с него, подобно на други вируси, неговата вирулентност ще намалее. Той ще престане да бъде толкова смъртоносен, да предизвиква толкова тежки отклонения. Причината да се кара толкова тежко е именно първата среща. Той е прехвърлен от животни на хора и нашата имунна система изобщо не го познаваше. След като започне взаимодействието с нашата имунна система и вирусът започне леко да мутира, той ще намали своята вирулентност и ще стане подобен на грипния или подобен на вирусите на настинката. Между 18 и 25 процента от вирусите на настинката са коронавируси, негови далечни братовчеди. Този просто е поредният един такъв,” допълни пулмологът.

Д-р Симидчиев посочи, че към днешна дата има над 132 кандидат-ваксини. 11 от тях са в клинична фаза на изследване. Предвид етапите на проучване, през които трябва да премине една ваксина обаче пулмологът заяви, че не очаква на пазара такава да се появи по-рано от следващата година.