Мащабно проучване показва, че лекарството против малария хидроксихлорохин не помага срещу COVID-19, а напротив - може да увеличи риска от смърт и сърдечни проблеми.

Изследването е направено в периода 20 декември - 14 април. В него са участвали близо 100 000 души от общо 671 болници по света. Сред тях са 14 888 души, лекувани с хлорохин или хидрохлорохин.

Хидроксихлорохинът е едно от лекарствата, за което се говори особено често напоследък. Смяташе се, че помага при лечението на заразени с коронавирус. По-нататъшни и задълбочени проучвания обаче показаха, че всъщност медикаментът по-скоро вреди.

Въпреки това, лекарството, разработено в началния си вид през 40-те, от месеци е спрягано за решаващ фактор в битката с коронавируса. Американският президент Доналд Тръмп сам се похвали неотдавна, че профилактично взема от медикамента. Държавният глава на САЩ обаче не беше заразен с коронавирус и реши самосиндикално да се лекува, въпреки предупрежденията на лекарите.

Около 9% от контролната група са починали за сметка на 16% от тези, които са приемали лекарството. При комбинацията на хидрохлорохин с антибиотик резултатите са още по-лоши – 23% са починали. Сходно е представянето на хлорохина при прием с антибиотик – 22% смъртни случаи, пишат от "Евронюз".

Изследването, публикувано в престижното научно издание „Лансет“, е с голям мащаб, но все пак не е клинично проучване от гледна точка на методологията си. Няколко клинични проучвания за полезността на хидроксихлорохина продължават и към настоящия момент.

Този тип медикаменти са с изключително сериозни странични ефекти, които варират от главоболие до сърдечни проблеми. Заради истерията около евентуалното лечение на COVID-19 в момента има недостиг в глобален план, което се превръща в изключително сериозен проблем за хората с автоимунни заболявания.

Източник: OFFNews