Според данните от ново изследване, публикувано от American Heart Association, най-вредният за човешкия организъм продукт са диетичните газирани напитки.

Газираните напитки, които не са със захар, с със захарни заместители и се смятат за диетични, повишават риска от възникване на инсулт, установяват учените.

Дори само едно кенче газирана напитка "без захар" на ден, увеличава не само тройно риска от инсулт, но и от развитие на слабоумие.

Причината е, че изкуствените подсладители, използвани в диетичните газираните напитки, са много вредни. Типичен пример за това е аспартамът. Доказано е, че попадайки в човешкия организъм, аспартамът се разпада на фенилаланин, аспарагинова киселина и метанол, които са токсични.

Освен това аспартамът се натрупва в главния мозък и предизвиква анормална активност на неговите нервни клетки. В комбинация с другите изкуствени вещества в състава на диетичните газирани напитки, той натоварва и черния дроб. Сред другите негативи на аспартамът е, че заради него се натрупват токсични отлагания в чревния тракт.

Затова ако не можем напълно да изключим диетичните газирани напитки от менюто си, то поне нека се опитаме да намалим консумацията им.