Новите профилактични кампании на Медицинска лаборатория „ЛИНА” започват от месец март и ще важат до края на април 2018г. От тях могат да се възползват пациентите от областите Бургас, Варна и Ямбол.

„ЛИНА” е първата медицинска лаборатория, която въведе месечни профилактични кампании, като всяка от тях е подходящи за скрининг на основни, социално значими заболявания. Различните кампании могат да са полезни за всички членове на семейството. Тяхното предимство е, че изследванията са с отстъпка от 40% до 50%, което е изключително удобно за пациентите, които не могат да използват талон-направление от личния си лекар в дадения момент. Те често включват и изследвания, които не се поемат от Здравната каса. За да се възползвате от профилактичните кампании, няма нужда да си записвате час, а само да посетите най-близкия самостоятелен филиал на „ЛИНА”.

Новите профилактични кампании са общо четири. Пациентите могат да изберат една или да комбинират няколко.

Първата кампания е една от най-предпочитаните - пълно изследване на кръв и урина, което включва 52 показателя. До края на април то е на намалена цена от 19лв. вместо сандартните 38лв. В изследването има пълна кръвна картина с диференциране на левкоцитите (белите кръвни клетки) по групи, изследване на урина и скорост на утаяване на еритроцитите. Също и показателите на въглехидратната, мастната, белтъчната обмяна, анализ на електролити, кръвна захар, добър и лош холестерол, триглицериди, общ белтък и албумин, калций, фосфор, калий, натрий и хлориди. Изследването показва нивата на уреята, креатинина, пикочната киселина, ензимите АСАТ, АЛАТ, ГГТ и други. Препоръчително е да се извършва сутрин, на гладно.

Втората профилактична кампания е за щитовидна жлеза. В нея са включени три основни хормона – TSH, FT3 и FT4 на обща цена от 18лв. вместо 36лв. Резултатът насочва дали функцията на щитовидната жлеза е нормална, повишена или понижена. Изследването трябва да се прави сутрин, на гладно и преди приема на кафе или други продукти, съдържащи кофеин.

Третата кампания включва Витамин D на цена от 13лв. вместо 25лв. Витамин D има многобройни роли в организма, спомагайки за здравината на костите и зъбите, имунната система, мозъка и нервната система, регулиране нивата на инсулин. Той е важен при превенцията на диабет от тип 1 и 2. Основните външни симптоми за дефицит на витамин D са болка в костите, слабост в мускулите и др. Изследването на Витамин D се извършва сутрин, на гладно, две седмици след спиране на приема на витамини.

Четвъртата кампания е туморен маркер по избор. Всеки от посочените туморни маркери: PSA ( на простатна жлеза), CA 125 (на яйчници), CA 15-3 (на млечни жлеза), CA 19-9 (панкреас и дебело черво) е на намалена цена от 8,50лв. вместо 17лв. Пациентите могат да изберат един или да комбинират няколко. Важно е да се отбележи, че резултатите трябва да се тълкуват от лекар, защото завишените стойности не винаги значат наличие на онкологично заболяване. Туморните маркери допълват данните, получени от биопсията, ехографията или хистологичното изследване, а при вече започнало лечение са показател за неговата ефективност.

Всички резултати от изброените изследвания излизат от два часа след взимане на пробата до края на работния ден и могат да бъдат проверени на сайта на „ЛИНА” www.lina-bg.com.

Профилактичните кампании се извърпват в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна и Ямбол. Таксата манипулация е 2лв.