Днес Окръжен съд - Бургас гледа мярка за неотклонение на 21-годишният Тодор Маринов, който нападна незрящи туристи в Несебър. Миналата седмица Районният съд в Несебър пусна Тодор срещу парична гаранция от 3000 лева, след като в съдебно заседание беше представен цял каталог от болести, от които страда младежът. Днес прокуратурата протестира мярката му за неотклонение.

Тодор каза пред съдия Даниел Марков, че е бил провокиран от пресичащите туристи. "Те изобщо не се обърнаха да видят какво става, а аз дадох три сигнала. Стреснах се. Не съм избухлив, аз съм доста спокоен човек. Не можах да видя какво носят в ръцете си, не видях бастуните от колата", се придържаше към версията си от миналата седмица Тодор, който твърди, че си е взел поука и не мисли да повтаря действията си, обещавайки занапред да е още по-уравновесен. Спокойният Тодор обаче призна пред съда, че е ходил на психиатър повече от един път.

"И десет пъти да им свириш, това да незрящи хора. Ами ако бяха глухи?!", контрира съдия Марков.

Според прокурора е незаконосъобразно той да е под гаранция, защото има опасност да се укрие или да извърши ново престъпление. "Безпорно е, че е демонстрирал брутално незачитане на законовия ред и пренебрежение към обществото. Нападнал е две жени, едната от която е незряща. Грубо е погазил достойнството им. Независимо, че не е осъждан, действията му са с изключително висока обществена опасност. Според експертизата на вещото лице той е с нисък праг на въздържание. Що се отнася до здравословното му състояние, няма пречка да бъде задържан под стража с необходимото медицинско обслужване. В случай, че е на свобода, може да предприеме действия за осуетяване на наказателното преследване", Прокуратурата иска той да бьде задържан под стража.

Според адвокатът на Тодор Веселина Василева не може да се твърди, че има опасност да се укрие или извърши друго престъпление. "Ако Тодор е искал да се укрие е имал благоприятната възможност да стори това до този момент. Тодор не страда само от глаукома. Тодор има много по-сериозни заболявания".

До час Бургаският окръжен съд ще ще определи остава ли Тодор в ареста. Очаквайте подробности в БургасИнфо!