Над 10 души станаха жертва на бивша служителка от компания за бързи кредити, която без знанието на хората, тегли заеми от тяхно име. Това съобщава Нова телевизия. Заподозряната е 33-годишната Даниела Първанова Лекова – Стефанова. Знае, че прокуратурата я проверява, но продължава да тегли кредити с чужди имена.

Говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова съобщи, че всекидневно се получават сигнали от измамени и всеки случай се разглежда отделно.

"В момента сме на фаза досъдебно производство, имаме заподозряна, следим я", каза тя.

Докато прокурорите си вършат своята работа, животът на жертвите на измамницата се променя след кражбата на личните им данни, защото дължат хиляди левове без да са видели и стотинка от тях.

Жена, пожелала анонимност, разказа пред Нова тв, че преди няколко месеца решава да тегли заем, за да си купи нов дом от банката, в която винаги е била коректен клиент. Там научава, че на нейно име са изтеглени три бързи кредити, които не е изплащала, но и няма как да е погасявала вноските по тях, защото не е знаела, че са теглени.

Реално тя е взимала един единствен път такъв кредит, който е изплатила. Предполага, че точно тогава са откраднати нейните лични данни и след това е злоупотребено с тях.

В нейната ситуация е и мъж, който също отказа да се разкрие. На негово име също има три кредита при това с огромни лихви, за които не е и подозирал.

В една от фирмите за бързи кредити дори са му пуснали запис, на който се вижда, че мъж тегли заем от 800 лева и ползва личните му данни.

Александър Василев е друга жертва на измама. Той е ползвал бързи кредити, които винаги е плащал. Един ден му се е обадила служителка от фирма, чийто услуги обаче не ползвал. Оказало се, че има кредит и към тази институция.

Бързи кредити се дават и по телефона, при което служителите задават просто няколко въпроса, а Василев пита в коя държава за потвърждение на кредит се ползва линк по мейл.

Според Николай Цветанов, председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, фирмите за бързо кредитиране проверяват много неща, за да установят самоличността на клиентите си.

"Ако някой иска да се представи от негов име, той трябва да направи много отговорно проучване и да разполага с негови лични данни, така че явно говорим за престъпник които съвсем професионално се занимава с това нещо", коментира той.