Тридневната надпревара в 17-тото издание на ветроходната регата "Циклон" премина при отлични състезателни условия.

Заслугата за това бе не само на благоприятното време за гонки, но и на стройната организация, създадена от домакините – Община Поморие и Общински младежки спортен клуб „Циклон”.

В регатата тази година имаше и международно участие от Молдова, като във водите на поморийския залив навлязоха състезатели от общо 13 спортни клуба или повече от 120 яхти. Те се бориха за купата на Община Поморие в класовете „Оптимист“, „Лазер 4.7”, „Лазер Радиал”, „420” и „Рейсборд”.

Въпреки стабилната конкуренция, домакините от ОМСК „Циклон” отново постигнаха високи успехи и спечелиха няколко първи места.

Тодор Тузлуков зае първото място в клас „Оптимист” при юноши младша възраст. Достойно представяне в тази категория записаха и другите ветроходци от клуба: Пламен Божков, Румен Деляков, Георги Трифонов и Здравко Жилков, както и Гергана Димитрова при девойки младша възраст. Наградите на състезателите в отделните възрастови групи от клас „Оптимист“ бяха връчени от почетния председател на Спортен клуб „Циклон” Тодор Тузлуков.

В клас „Рейсборд” при младежите първи се позиционира Георги Райчев. Среброто при мъжете в този клас бе присъдено на Георги Джингов, а пети се класира Богомил Вечев. Председателят на Спортен клуб „Циклон” Стоян Тузлуков връчи купите на победителите.

Поморийският екипаж на Иван Япаджиев и Марио Георгиев, заели трето място в клас „420”, бе награден от председателя на Българската федерация по ветроходство Евгени Мавродиев.

Стефани Музакова се класира първа при жени „Лазер Радиал”, а малко след нея – на трета позиция бе и Даяна Димитрова. Те получиха своите призове от главния съдия Пламен Георгиев.

Още при старта на надпреварата съдия Георгиев подчерта, че Регата „Циклон” – Поморие 2016 е първата, която се провежда по международните правила “IODA” /International Optimist Dinghy Association/, като това значително ще спомогне на всички състезатели да придобият още по-добри умения и подготовка за бъдещите си участия в европейски и световни първенства.