Даже хората, които не гледат спорт, разбират колко важни са Олимпийските игри. Спортният Еверест се изкачва веднъж на 4 години от хиляди атлети, но малцина успяват да стигнат до почетната стълбица. Ето защо олимпийското злато се смята за най-престижното отличие във витрината на всеки професионален състезател. Освен всичко, игрите са цяла индустрия. Подготовката започва години предварително и включва изграждане на модерни съоръжения, транспортни връзки и места за настаняване на състезатели и треньори, цялостна организация за посрещане на милиони туристи и още, и още.

Олимпийските игри се излъчват в цял свят, коментират се денонощно, а медиите разказват историите на победителите седмици наред. Туроператорите вадят от ръкава специални оферти за екскурзии в градовете - домакини, букмейкъри като bet365 пускат бонус предложения за любителите на залаганията, водещите спортни марки за кроят тематични колекции, певци и музиканти изнасят концерти, хиляди доброволци се записват да помагат и сякаш целият свят се превръща в Олимпиада.

Разбира се, Олимпийските игри са въпрос на ужасно много пари, а когато говорим за крупна инвестиция в милиарди, никой домакин не иска да се излага на излишни рискове.

А какъв по-неприятен риск от COVID-19?

За съжаление, подготовката на Токио буквално бе пресечена от коронавируса. Пандемията обърка всички планове и наложи отлагане на игрите за периода 23 юли – 8 август 2021 година. Последните сигнали от МОК са, че Олимпиада догодина ще има, независимо от ситуацията с коронавируса и откриването на ваксина. Организаторите разработват различни сценарии, свързани най-вече с присъствието, разположението и придвижването на зрителите и атлетите.

Броят на състезателите, които ще вземат участие в Олимпиадата, както и на спортните дисциплини няма да се промени. В японската столица ще пристигнат 11 000 атлети, 4000 параолимпийци и длъжностни лица от 206 страни. Те трябва да получат гаранции за своето здраве и сигурност, за да могат спокойно да планират подготовката си, независимо дали към лятото на следващата година пандемията ще бъде напълно или само частично овладяна.

Бюджетът на игрите в Токио трябваше да надхвърли 12.5 милиарда долара и щеше да бъде най-големият изобщо в историята на Олимпиадите досега. Но през последните кризисни месеци Япония претърпя огромни финансови загуби и последните дни обяви съкращения на разходите, за да спести поне 284 милиона долара, а при възможност и повече.

Плановете за пестене на средства включват над 50 мерки. Сред тях са:

  • отмяна на церемониите по посрещане на участващите отбори;
  • съкращаване на разходите за външна реклама;
  • въвеждане на икономично осветление на спортните съоръжения;
  • въвеждане на скенери, вместо физически охранителни на състезанията;
  • намаляване на площта на Олимпийското село и на вътрешните транспортни линии;
  • намаляване с 10-15% на длъжностните лица от чуждестранните делегации, които пътуват с олимпийците и остават с тях до края на игрите;

Макар и сравнително скромен, това е безпрецедентен опит за свиване на разходите за игрите още преди да са се провели. Заради отлагането във времето, реалната стойност на Олимпиадата се очаква да набъбне значително. Затова е възможно да се наложат допълнителни съкращения, включително свиване на мащаба на откриващата и на закриващата церемонии, които традиционно са най-пищната част от всяка Олимпиада. Подобно на ефекта на доминото, кризата се прехвърля и към МОК, националните олимпийски комитети и федерации и в крайна сметка достига и до самите спортисти.

Сред най-сериозните финансови проблеми е възможният отлив на спонсори и рекламодатели. Над 3 милиарда долара трябваше да дойдат от 68 японски компании, но договорите изтичат в края на 2020-а и не се знае дали компаниите ще преподпишат нови. Организаторите правят всичко възможно да убедят спонсорите да не се отказват. И тук ключът, разбира се, е публиката. Ако се наложи забрана за посещение на зрители, вече се обсъждат варианти, като стрийминг излъчване на състезанията или пък тестове за коронавирус за всеки зрител, заплатил билета си.

Япония е сред най-технологично напредналите държави в света и естествено да очакваме нестандартни решения. Някои дори допускат, че Олимпиадата може да се проведе виртуално, в случай на задълбочаване на пандемията. Определени дисциплини, например бягането или плуването, могат да се организират дистанционно, като се осигурят равни условия на всички участници. Състезанията могат да се проведат и извън Япония на сертифицирани съоръжения. Идеята е спортистите да се състезават синхронизирано посредством жива връзка и всичко да бъде излъчвано по телевизията или онлайн.

Каквото и да се случи до следващото лято, място за паника няма. Олимпиада ще има. А ние вероятно ще се насладим на събитие, организирано по напълно нов начин, невиждан досега в историята на спорта. Най-важното е игрите да продължат. И именно на Токио се пада шансът да бъде градът, който ще превърне грациозните проблеми в нов стандарт за най-големия спортен празник в света.