Тричленен състав на Бургаския апелативен съд отказа да освободи от ареста 29-годишния Илиян Киров, заловен през март т.г. с 870 гр друсан чай, известен като чай на щастието. Адвокатът му настоя Илиян да бъде пуснат на свобода и посочи, че клиентът му поръчал чая от сайт в интернет, доставката била направена през Еконт, а самият той не знаел, че става въпрос за наркотик, а за… тамян.

„Дали се касае за „дизайнерска дрога“, „чай за пушене“ или друго вещество закупено по публикация в Интернет, както твърди защитата, е без правно значение за характеристиката на държаното от обвиняемия вещество, след като по експертен път са установени неговите характеристики, които на този етап от разследването го правят относимо към посочените в чл.354а, ал.1 от НК забранени за държане субстанции без надлежно разрешение. Синтетичните канабиноиди не са посочени изрично в приложенията към Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, но след като същите имат аналогично силно психоактивно и наркотично действие, както и сходен химически състав и структура като тези на наркотичните вещества, обосновано може да се приеме, че представляват техен аналог, който не може да бъде държан без надлежно разрешение, посочват апелативните съдии. Законодателят е предвидил носене на наказателна отговорност освен за държане без разрешение на включените в приложенията към ЗКНВП наркотични вещества, но също и на техните аналози. Съдът приема заключението на химическата експертиза, че изследваното количество тревна маса има сходен химически строеж с наркотично вещество и предизвикват аналогично действие върху човешкия организъм и прави извода, че за него се прилагат същите мерки за контрол, както за наркотичните вещества“, посочват апелативните магистрати. И се позовават на заключението на химическата експертиза, съгласно което в осем от деветте изследвани обекта, иззети от обвиняемия, е установено наличие на психоактивно вещество от вида на синтетичните канабиноиди, които според вещото лице имат силно наркотично действие, поради което нямат легална употреба, пазар и производство и подлежат на контрол съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП).

Съдът отхвърли категорично защитната теза, че така нареченият „чай за пушене“ или „дизайнерска дрога“ не е наркотично вещество или негов забранен за държане аналог.

Освен това магистратите подчертават, че задържаният е осъждан четири пъти за умишлени престъпления от общ характер, в това число две квалифицирани кражби и грабеж в съучастие с друго лице, като непълнолетен. Датата, на която е задържан, попада в определения изпитателен срок по последното осъждане. Тези обстоятелства обосноват опасност от извършване на престъпление, а също и опасност от укриване, са категорични магистратите.