Бургаската районна прокуратура демонстрира необяснима снизходителност, подписа споразумение с обвинен за побой над старши експерт от ИАРА и изпрати нападателя на програма за обществено въздействие за срок от 1 година. Това става ясно от текста на споразумение, публикувано на официалната страница на Бургаския районен съд. Така на практика, вместо зад решетките, извършителят на престъплението, ще отиде на курс срещу агресията,.

Нападението над служителя от ИАРА предизвика широк обществен отзвук. Случаят е от 1 март м.г. Тогава 39-годишният Живко Радев, синът му Кристислав /на 17 г./ и 32-годишният Марио Петров от бургаския ж.к.“Меден рудник“ пребиха 56-годишен старши експерт от Агенцията. Инспекторът, заедно с други двама свои колеги, извършвал служебните си задължения, проверявайки сигнал за бракониерски улов на риба в езерото Мандра. Той останал сам на брега, след като другите двама служители влезли във водата, за да извадят бракониерските мрежи. Тогава бил нападнат от трима непознати мъже. Удряли го в лицето, в тялото, а след това избягали.

На място веднага са пристигнали полицаи и докато униформените разговаряли с пострадалия държавен служител, забелязали, че в близост преминава автомобил "Лада Нива" с бургаска регистрация. Те опитали да го спрат за проверка, но водача натиснал педала и избягал. Последвала гонка и само след няколко километра колата е спряна. Зад волана бил Марио, с 1.01 промила промила алкохол и наличие на аметамин и метаамфетамин в кръвта. До него били Живко и синът му- възпитаник на Спортното училище и надежда в борбата- Кристислав.

Тримата мъже са разпознати от потърпевшия държавен служител, като извършители на побоя. Те са задържани със заповеди за полицейско задържане за срок до 24 часа.

Случаят, за съжаление, не е прецедент, а след нападението директорът на ИАРА в Бургас Галин Иванов изрези увереност, че полиция и прокуратура ще си свършат работата, защото става въпрос за нападение над човек, изпълняващ служебния си дълг и още тогава призова за промени в Наказателния кодекс,които засягат бракониерството. „То не трябва да остане само административно нарушение, а за него да има ефективно наказание за срок от 2 години при повторно нарушение“. В конкретния случай и тримата са залавяни неколкократно. „Изглежда се чувстват недосегаеми“, каза Николов.

Според параметрите на споразумението сега Живко ще се среща периодично с пробационен служител в рамките на година, за да достигне вътрешна мотивация за промяна на поведението си.