Започна проверка на 27 магистрати с банкови сметки и имоти в чужбина

img

Прокуратурата извършва проверка на 27 магистрати, които не са декларирали банкови сметки и имоти в чужбина, но сред проверяването не е зам.-главният прокурор и кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Това се посочва в позицията от страна на прокуратурата във връзка с публикувани в медиите статии с анонимен сигнал за банкови сметки в Швейцария и Монако, към които са установени преводи и наличности на значителна стойност от сметки в Лихтенщайн, България и Руската федерация, собственост на Иван Гешев.

Прокуратурат информира, че още на 13 май 2019 година главният прокурор Сотир Цацаров и поискал от ДАНС цялата налична в агенцията информация (включително и от финансовото разузнаване) за банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирани от тях по съответния ред.

На 19.07.2019 г. до главния прокурор е постъпила справка от Председателя на ДАНС, с информация за общо 11 лица, заемащи висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, които притежават лично или чрез свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, както и са извършили разходи и инвестиции в чужбина, които не са декларирани по надлежния ред пред КПКОНПИ.

Месец по-късно, на 15.08.2019 г., от ДАНС постъпва информация и за магистрати, притежаващи банкови сметки и недвижими имоти в чужбина. Допълнителните проверки показват, че общо 27 съдии, прокурори и следователи не са декларирали установените от ДАНС банкови сметки и имоти на магистратите в чужбина. Прокурор Иван Гешев не е след магистратите, за които са установени притежавани и недекларирани по съответния ред банкови сметки или друго имущество, се посочва в прессъобщението на прокуратурата.

Недекларираните от лицата банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, извършени разходи и инвестиции в чужбина, изисква извършване на проверка за спазването на данъчното законодателство на Република България.

Затова и по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, Върховна касационна прокуратура е възложила на изпълнителния директор на НАП извършване на данъчни проверки на общо 38 лица - заемащи публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, както и магистрати.Данъчните проверки трябва да установят размера на финансовите средства във влоговете/банковите сметки в чужбина, произхода на средствата, евентуално получаване на доходи от лихви и изпълнение на задълженията на лицето за деклариране и заплащане на данъци.

След приключване на данъчните проверки, прокуратурата ще прецени наличието на предпоставки за образуване на наказателни производства срещу лицата за евентуално извършени данъчни престъпления, информира нюз.бг.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?