При умишлено убийство отпада възможността за съкратеното следствие, което води автоматично до редуциране на присъдата с 1/3. Тази поправка в НПК беше окончателно приета от парламента след протестите през последните седмици заради бруталните случаи на убийства, последното от които на 7-годишната Криси от село Сотиря.

Момичето стана жертва на 21-годишния Мартин Трифонов, който я изнасили и преби. Полицията тръгна по петите му, задържа го на следващия ден, той оказа съпротива при ареста, но си призна вината и така на практика присъдата, която могат да му постановят магистратите, е до 20 години затвор.


Макар че подкрепи отпадането на съкратеното съдебно следствие при умишлените убийства, мнозинството в парламента отказа да приеме предложението на левицата това да важи и за тежките телесни повреди.

Червената шефка Корнелия Нинова опита да обори аргументите на управляващите, че ако отпадне съкратеното следствие, процесът ще е бавен и скъп с мотива, че съдийска колегия застава зад предложението на БСП.

"Съдиите застанаха зад нас, въпреки че тяхната работа ще се усложни, но е време за справедливост. Докато ГЕРБ управлява страната, няма да има справедливост, уважаеми българи, промяната е във вашите ръце", призова от парламентарната трибуна тя.

Смиляна Нитова – Кръстева от БСП отсече, че разглеждането на такива дела наистина може да се точи с години, но в крайна сметка важното е да се стигне до справедлива присъда.

Според съпартиеца й Крум Зарков като изключва от обхвата на промените тежките телесни повреди ГЕРБ осакатява поправките в НПК.

"Г-н Зарков, Вие сте Крум Зарков, не хан Крум и зъб за зъб, око за око, зъб за чене, това е нещо в миналото", обърна се към него Емил Димитров – Ревизоро от ВМРО, който обаче декларира, че воеводите също искат да няма съкратено съдебно следствие и за тежките престъпления.

Красимир Ципов от ГЕРБ обаче отече, че въпросът за справедливото наказание се решава с текстове в Наказателния кодекс, а не в Наказателно-процесуалния, който се променя сега.

"Чухме спекулации, че ГЕРБ била виновна за това или за онова, за липсата на справедливост, но когато се въведе първото съкратено следствие, това се случи заради това, че имаше постановени присъди под минимума. Нека да бъдем откровени и да кажем, че не можем да дадем гаранции за това дори да ограничим съдебното следствие за всички тежки престъпления, което са 95 на сто от НК, пак не можем да дадем тази гаранция на близките на жертвите и пострадалите, че няма да има присъди под минимума“, каза той.

Ципов обясни още, че признаването на вина може да е и смекчаващо вината обстоятелство и присъдата пак да е под минималното.

"Без съкратеното съдебно следствие делата се точеха 10 – 15 години – експертизи се губеха, свидетели забравяха своите показания и постигнахме ли справедливо наказание? Няколко стотици хиляди наказателни дела се прекратиха поради изтекла давност“, отсече депутатът от ГЕРБ.

Павел Шопов от "Атака" пък настоя изцяло да отпадне съкратеното съдебно следствие.

"В момента се представя най-мекият вариант, който важи само за убийства и аз предричам, че ще минат година, две, три и в пленарната зала ще влезе ново предложение заради недоволството на обществото“, коментира той.

Шопов смята, че и с новите текстове в НПК ще продължи да съществува чувството за липсата на справедливост и за ненаказуемост.