Четирима трафиканти на хора, трима от които българи, бяха осъдени на доживотен затвор с окончателното решение на унгарски съд днес заради смъртта на 71 мигранти, чиито разлагащи се тела бяха открити в камион, изоставен на автомагистрала в Австрия преди четири години, предаде Ройтерс.

Афганистанец - лидер на групата и тримата български съучастници бяха признати за виновни в организиран трафик на хора и непредумишлено убийство, предаде БТА.

Те отказали да спрат хладилния камион и да отворят вратите, за да влезе въздух, въпреки молбите на хората, натъпкани вътре.

Близо пет часа са агонизирали бежанците, които бяха открити мъртви в камион, каран от българи през 2015 година в Унгария. 24 часа след трагедията каналджиите бяха заловени.

Разследване на германски медии обаче постави много въпроси и към унгарската полиция. Журналистите са се добрали до запис на разговора, който е протичал, докато хората в кабината на камиона са умирали и крещели за помощ.

"Те крещят през цялото време за помощ, ти просто не можеш да си представиш какво е", казва шофьорът – 26-годишният Ивайло Стоянов по телефона на организатора – афганистанецът Самсурамал Лаху, който кара след камиона. Моли го да спрат и да отворят вратата на камиона.

"Мисля, че не им стига въздух!", шефът му отговаря: "Не, не, не, не! Не може да се отваря вратата, ще избягат. Кажи им, че не може да се отвори вратата, дори и да умрат!"

Шофьорите имитират виковете на хората, наричат ги боклуци. Афганистанецът им казва, че ако умрат, трябва да ги изхвърлят в някоя гора в Германия. Ясно се чува как някой опитва да пробие дупка във вратите, как децата и жените плачат и се задушават.

Всичкият този ужас е подслушван и от унгарската полиция. На въпрос на германските медии защо не са се намесили, полицията обясни, че униформените не са разбрали какво точно говорят каналджиите, защото не разбират български и пущу. Едва по-късно с преводач научили за съдържанието.