Всички места за настаняване и хранене ще имат свой електронен паспорт, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на 7-мата годишна среща на Националния борд по туризъм. Една от основните теми на днешната среща на борда ще бъде дигитализацията по отношение на Оперативна програма за иновации и конкурентоспособност.

"Предвиждаме създаването на различни ел. паспорти на местата за настаняване и хранене", обясни ресорният министър. Целта им е представителите на частния сектор на бизнеса да се възползват от тази програма, която се подготвя съвместно с Министерство на икономиката.

Намаляването на основната административна тежест пред бизнеса - сроковете за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, също ще бъдат разгледани. От Министерството на туризма планират времето за разглеждането им от комисиите да бъде намалено наполовина. На преден план ще бъде поставен и вътрешния туризъм, който през изминалата година отбелязва 5.9% ръст.

С големия брой туристи и реализирани нощувки растат и приходите - за същия период те са 1.5 млр. лв. Над 9% ръст има и при чуждестранните туристи през месеците октомври и ноември 2019 г., след влизането в сила системата ЕСТИ. Един от ключовите за крилата на сезона видове туризъм - балнео и СПА, вече ще може да бъде открит и в столицата.