Невъобразим грохот от тежкотоварни автомобили, които преминават на метри от хотелите, няколко стотици туристи, които слаломират сред облаци прах с деца, чадъри и плажни чанти между камиони, натоварени с тонове скална маса. Тази ситуация в разгара на лятото в Царево описа пред репортер на „Дарик“ председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов.

Районът около три хотела в общината е превърнат строително трасе, след решение на местната власт да изгражда буни и да разшири плажната ивица насред сезона. Иначе, идеята е добра, посочват от туристическата камара, но поясняват, че реализирането на проекта по време на летния сезон, не е най-удачната реклама за родното Черноморие. В резултат на това вече са налице и множество рекламации от чужди туристи.

От ръководството на Бургаската регионална туристическа камара са сигнализирали за проблема кмета на Царево Георги Лапчев. Камионите били спрени, но за кратко. След това движението им отново било възстановено с пълна сила и шумовият терор продължил. В писмо до областния управител Мария Нейкова председателят на камарата настоява за спешна намеса. Ето какво пише Иван Иванов:

„Уважаема госпожо Нейкова,

Молим за Вашата спешна намеса за спиране движението на тежкотоварни МПС, пренасящи скална маса по 15-20 т и открито спазване на Закона за устройството и управление на Черноморското крайбрежие и спиране на строителството от месец май, ежегодно.

Не е новост пренебрежителното отношение на местната власт към бизнеса, но е срамно в тежък за бранша сезон обещаващ да завърши успешно и при 100% заетост на базата в разгара на лятото да тормозиш почиващите. Знаем колко усилия полагат хотелиери и туроператори , за да обслужат качествено своите клиенти недопустимо е държавата да се явява техен враг.

Не отричаме, че изграждането на буни за разширяване на плажната ивица е великолепно решение на Община Царево. Но всичко щеше да бъде рационално и полезно, ако беше удължен пътят им с километър – два до плажа както внесохме предложение до кмета. А не както сега по начин застрашаващ сигурността, спокойствието и здравето на туристите“.