Страхотна новина! Краят на пандемията у нас вече идва

img

Една крачка ни остава всичко да бъде наред, болните от коронавирус изключително намаляха, почти сме накрая на ситуацията. Това заяви пред bTV полк. доц. Георги Попов – ръководител на катедрата „Инфекциозни болести“ във ВМА.

По думите му има различни хипотези за това какво предстои, но класическата е, че има епидемична опашка – ще има единични случаи, докато се преодолее целият процес.

Доц. Попов посочи още, че има 5 болни с коронавирус пациенти във ВМА, само един е в интензивно отделение, а останалите до края на седмицата ще бъдат изписани.

Още в средата на януари обсъждахме с ген. Мутафчийски възможността коронавирусът да дойде до България предвид масовото разпространение в Китай. Не сме предвиждали обаче да засегне в такива мащаби Европа и САЩ, Бразилия, посочи доц. Георги Попов.

„Най-възрастният ни пациент е 92-годишният дядо Тодор, който се пребори с болестта, но дълго време престоя при нас. Сега дойде на контролен преглед и ни каза, че си отива във Варна да си копае лозето. Той е със свеж ум, интересува се активно, загрижен е за внучетата“, сподели доц. Попов.

Той разкри още, че най-голямото предизвикателство е било да се лекуват медици.

„Имахме колега при нас доброволец, той се разболя, както и една медсестра и една санитарка. Предизвикателство е да лекуваш лекар, те сами искат да си назначат лечение, да се консултират с други специалисти. В голям степен успяхме да запазим българските лекари, сестри и санитари“, заяви още доц. Попов.

Той разказа и за посещение на лекари от ВМА в Италия – в болницата в Павия, където е имало 200 болни лекари и медицински персонал.

„Болницата Сан Матео има 5 000 души персонал, създали са организация, споделиха, че не са взели бързи мерки. Преминали са над 5000 заразени с коронавирус през тази болница до миналата седмица“, каза доц. Попов. Там са били обсъдени генетичните предразположености за болестта, както и БЦЖ ваксината.

Той коментира и различните видове лечение на COVID-19.

„Хидроксихлорохинът има ефекта на махалото при нас, започна възхваляване, сега сме в другия край – абсолютно отричане, аз съм на мнение, че истината е по средата. Категорични увреждания не сме наблюдавани, първият ни пациент имаше данни за отлeпване на ретината“, посочи той.

За лечението на коронавирус с кръвна плазма той отбеляза, че дава добри резултати, когато се прилага навреме.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав

Трагедия на Моста в Бургас