Правителството ще бори фалшивите болнични с нова мярка. Кабинетът предлага личните лекари да могат да дават 7-дневен платен болничен.

Предлаганите мерки са част от приетия от правителството анализ за причините за увеличаване на броя на болничните и неизплащаните средства.

Завихря се обаче поредният скандал с етикет “Здравеопазване”. Причината - още една предложена от кабинета мярка, според която граничните служби ще дебнат за мними болни.

Официално предложението не звучи толкова абсурдно. По границата ще следят дали когато излизаме от страната, не се водим в болнични. Но колкото повече мисъл се вложи, толкова по-абсурдно започва да звучи всичко.

Видиш ли, граничните служби ще следят дали си болен, когато излизаш от страната. Интересно. И какво ако един гражданин на Европейския съюз е в болничен, но пътува? Ще го спрат? Ще го накажат?

Нима няма право да потърси лекарско мнение в рамките на съюза, в чиито основи впрочем е залегнало свободното придвижване на хора, стоки и услуги. И това не е измислица, а реален текст от Договора за функционирането на Европейския съюз. Но държавата ще бори мнимите болни като ги проверява на границата. Защото ако имаш болничен, (може би) нямаш право да пътуваш.

Така ли се справя държавата с проблемите в системата на здравеопазването?

Скандалът се завихри още в края на миналата година, когато беше предложено първият ден от болничните да е за сметка на работника. Беше предизвикана, разбира се, доста бурна реакция. А и как иначе? Да ощетиш болните за сметка на измамниците, е доста грешен подход. Защото наказанията трябва да са за лекарите, които ги отпускат. Има една много, много стара поговорка - “Не е виновен онзи, който яде баницата, а онзи, който му я дава”.

Иначе казано - механизмът трябва да е в посока превенция. Но ние не сме компетентните органи, които да решават това.

Джесика Вълчева