Грипът протича сериозна вече в пет български града. Според проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести, вирусите са разнообразни и атакуват все повече възрастови групи.
Освен в София и Бургас, където бяха засечени първите случаи с тежко протичане, вече има приети за болнично лечение ив Русе, Сливен и Смолян, съобщава "24 часа".

В националната референтна лаборатория по грип са потвърдени случаи на пациенти с двата вида вируси от А тип - пандемичния H1N1, известен като свински грип, и H3N2, както и в случаи на грип от В тип, от "Виктория".

В столицата грип с тежко протичане е потвърден при деца на 2, 6, 7 и 8 години, които се лекуват в инфекциозна и в университетска болница.

В Бургас с грип е 10-месечно момиченце и 31-годишна жена. В болницата в Русе са постъпили проби от пациенти на 8 и 36 години, които са потвърдили вируса на инфлуенца.

В Сливен е регистриран случай на дете на 3 години, а в Смолян тежко карат грип 7-годишно момче, 37-годишна жена и мъж на 51 години.

Проф. Кантраджиев напомни да се избягват местата, на които се събират много хора в затворени помещения, да се стои на поне 2 м от хора с болен вид, често да се мият ръцете, често да се проветряват офисите, да не се пипа човек по лицето и особено около устата, носа и очите, да се обръща внимание на балансираното хранене и при възможност човек да се движи на чист въздух поне половин час на ден.