През месец януари хората от Бургас могат да изследват безплатно нивата на пикочна кислена в кръвта си. Инициативата е част от кампанията „Рискове от високи нива на пикочна киселина - информирай се и се изследвай“, организирана от фондация „Медкънект“. По този повод ви споделяме интервю по темата с кардиолога д-р Ралица Чавдарова.

- Какво представлява показателят „пикочна киселина“?
- Пикочната киселина (ПК) е краен продукт от разграждане на азотсъдържащите вещества в тялото (пурини). Тя е естествена съставка в кръвта на човека и количеството ѝ се обуславя от нейният синтез, и адекватното й елиминиране, основно чрез бъбреците. Под въздействието на ензима ксантиноксидаза пурините се окисляват до хипоксантин и ксантин, като последният продукт от тяхната обмяна е именно пикочната киселина.
Две са основните причини за натрупване на пикочна киселина в организма. Едната е оргомното й производство - при прекомерния прием на храна с богато съдържание на пурини. Другата причина се крие в нарушеното излъчване на пикочната киселина с урината, което може да се дължи на съпътстващо заболяване на организма, както и на приема на някои медикаменти (диуретици).

- Какви заболявания можем да развием при високи нива на пикочната киселина?
- Завишеното количество на пикочна киселина в кръвта се означава като хиперурикемия. Когато нивото на пикочната киселина достигне 380 µmol/l и над тези стойности, се получава насищане на разтвора и пикочната киселина кристализира. Получават се кристали, наречени урати, в различни тъкани (най-често стави, бъбреци). Възпалението, което предизвикват кристалите в ставите, може да доведе до силна болка, подуване и зачервяване на съответната става - подагрозен пристъп. Особено характерно за подаграта е засягането на палеца на крака.

- Д-р Чавдарова, моля да обясните каква е връзката между високите нива на пикочна киселина и сърдечните проблеми?
- Доказано е, че високите нива на ПК представляват рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания - артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, а също така метаболитен синдром, захарен диабет, бъбречни увреждания и затлъстяване.

- Кои са основните симптоми при хиперурикимията при пациенти със сърдечни заболявания?
- Много често в началният стадий симптоми няма - при профилактично изследване се установява висока ПК в кръвта. При хроничните случаи симптомите са свързани с отлагането на урати в тъканите, респективно подагрозни пристъпи.

- Как може да се предпазим от повишаване на пикочната киселина в организма?
- На първо място е необходимо показателят ПК да бъде изследван рутинно при профилактичните прегледи на всеки пациент. След това, много важен е диетичният режим - ограничаване или отстраняване от диетата на храни с високо съдържание на пурини - червено месо (говеждо, агнешко, дивечово), морски дарове, алкохол (бира, вино).Трябва да се намалят силно пикантните подправки. Важно е в менюто да присъстват повече алкализиращи продукти – зеленчуци и плодове.

- Какви са начините за лечение на високите стойности на пикочна киселина?
- Сега съществуват ефикасни медикаменти, които могат да понижат нивото на ПК в кръвта. Принципът на тяхното действие е подтискане на ензима ксантиноксидаза и в резултат на това понижаване продукцията на ПК в организма. Основните представители на тези медикаменти са алопуринол и фебуксостад. Съществуват и медикаменти, които улесняват отделянето на ПК през бъбреците - урикозурици.

- Как хранителният режим се отразява върху нивата на пикочната киселина?
- Това е първата и основна стъпка при лечението на хиперурикемията. Стриктният хранителен и двигателен режим могат да възстановят нормалните нива на ПК, а там, където това не е достатъчно, идват на помощ медикаментите.

- Кои хора и колко често трябва да изследват нивата на показателя в тялото?
- Нивата на ПК се увеличават с възрастта. От подагра боледуват предимно мъже, над 45 годишна възраст. Смятам, че след 40 годишна възраст всеки човек трябва профилактично да бъде изследван, веднъж годишно.

- Смятате ли, че профилактичното изследване чрез кампанията Рискове от повишена пикочна киселина е от полза на хората?
- Категорично. Научните проучвания показват, че ранното установяване и съответно лечение намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, намалява прогресията на бъбречните увреждания и понижава смъртността при хиперурикемия.
За много хора все още показателят пикочна киселина е непонятен. Така че, кампанията е начин да се популяризира и обясни неговата роля, и значение за здравето.