Невероятният Цанко Цанков, който това лято постави исторически рекорд, превръщайки се в първия човек, прелувал Бургаския залив от край до край, спечели класацията Бург на годината. Отличието бе връчено от кмета Димитър Николов в залата на Дружеството на бургаските художници.

„За мен е огромна чест да получа тази награда и много се радвам, че това става на празника на Бургас. Горд съм, че моят спорт – плуването намери място в тази класация. Искам да изказажа специална благодарност на г-н Димитър Николов и на Община Бургас за голямата подкрепа към плувните спортове”, каза Цанков. Той поздрави бургазлии и имениците с днешния празник.

Днес хората на изкуството наградиха най-добрия художник за 2019г. Статуетката бе връчена от председателя на Дружеството Добрин Вътев на емблематичния Атанас Стоянов, който е преподавател по изобразително изкуство с дългогодишна кариера в СУ „Св. св. Кирил и Методий”. Стоянов работи и по проекта за паметник на жертвите от комунистическия режим, който се намира в градинката по Апелативния съд.

В категория завърнали се младежи на класацията Бург на годината отличени бяха учениците от Механото с техния батмомобил.

„Благодаря на всички членове на бургаската художествена гилдия за всички съвместни мероприятия и промоции в град Бургас и извън него. Искам да похваля г-н Вътев, който не пести сили да се бори и непрекъснато нещо иска и нещо работи и все с пари”, каза с усмивка кметът Николов. Той честити на хората на изкуството новият им ресорен зам.-кмет Диана Саватева, която познава гилдията отлично. Диана Саватева е дългогдишен журналист, а преди да поеме зам.-кметския пост бе народен представител от Бургаски регион.

„Надявам се да срещнете голяма подкрепа от новия зам.-кмет по култура Диана Саватева и да продължавате с тези активности, защото Бургас е град на духовност и култура. Благодаря за това партньорство и усилията, които полагате. Благодаря за това, че всяка година привличате все повече и повече млади хора. Благодаря на тези, които работят с детските школи. Тази приемственост е важна за нашия град”, каза Николов.