Със света литургия започнаха тържествата по повод деня на Св. Николай Чудотворец в Приморско. Литийно шествие се отправи към пристанището, където бяха хвърлени венци и цвята в морето в памет на загиналите рибари и моряци. Местните жители почетоха паметта на загиналите рибари от далян Кондрус пред плочата, кяото се намира в Морската градина. Сред хората бяха кметът на приморско Димитър Германов, новият началник на Райпнното управление на полицията главен инспектор Христо Грудов, председателят на Общинския съвет Златина Тюлиева, представители на администарцията и местния парламент, рибари и граждани.



„През целия си живот Св. Николай Чудотворец е бил пример на добродетелност, човеколюбие и скромност. Бил е символ на силата и добротата. Нека и всички ние да се водим от тези добродетели! Нека живеем отговорно в съзидателност, добротворство и мир! На моряците и рибарите пожелавам попътен вятър, пълни мрежи с богат улов и спокойно море! На банкерите и търговците желая успехи в личната и професионална сфера. Радвайте се на доволни клиенти и успешни сделки! На всички именици пожелавам здраве, късмет и увереност във всяко ваше начинание!”, гласи поздарвът на кмета Германов към местните жители по повод Никулден.

Рибарите приготвиха ароматна чорба от морска лястовица, калкан, кефал и платерина, която стопли присъстващите в заслона, който се намира край морето. В центъра на Приморско беше осветен курбан и печена риба за местните жители. От 12 часа тържествата започват и в Китен, където ще бъдат хвърлени венци и цветя в морето, както и раздаден курбан в центъра на морския град.

Празникът продължава довечера с концерт в центъра на Приморско, който ще завърши със запалването на 10-метровата елха и пищна заря. С това ще бъде поставено началото и на коледно-новогодишните празници в Приморско.