Днешният 6-ти декември показа, че покровителят на града Св. Никола наистина бди над бургазлии. На тържествената сесия за празника на града по традиция бяха връчени званията почетен гражданин, както и други високи отличия. Сред наградените с почетна значка от кмета Димитър Николов са двама рибари - Милен Камбуров и Парган Аргинян, чиято постъпка е достойна за възхищение. През март месец те спасиха от студените вълни 28-годишната Елена. Днес, получавайки своите награди, те споделиха емоционално, че първоначално са помислили, че във водата има водолаз, но виждайки жената, веднага са реагирали. Така историята завърши с един спасен живот.

На тържествената сесия за Никулден със званието почетен гражданин бе удостоена актрисата Ивана Джеджева. Освен с дългогодишната си кариера, тя е позната на бургазлии и като съпруга на Недялко Йорданов. Званието „Почетен гражданин” получи и режисьорът Симеон Димитров.

„Имам една мечта - да създадем в Бургас един малък театър, за да споделяме най-съкровените неща помежду си. Трябва да знаем, че духовността доминира над материалното”, заяви Димитров.

Данка Георгиева от Държавния архив прие грамотата, с която композиторът Геоги Шагунов бе награден посмъртно като „Почетен гражданин”. В архива се пазят над два метра документи, свързани с маестрото.

Проф. д-р Златица Петрова и доц. д-р Георги Хубчев получиха отличието „Ключа от кулата”. А Таня Димитрова медал за достойна служба. Тя е многократна републиканска шампионка по хвърляне на диск, учител по физическо възпитание и спорт от 29 годин. Динко Анастасов, Милен Камбуров и Парган Аргинян бяха удостоени с почетни значки.

На Никулден в Бургас празнуват 5853 именици, на които кметът Николов пожела здраве.

Ето и цялото обръщение на градоначалника навръх празника на града.

„Днес почитаме закрилника на Бургас – Св. Николай Чудотворец, спасителят на бедстващите, защитник на невинните и покровител на страдащите. Сигурен съм, че качествата на светеца са пример за много бургазлии и, че извън празника, всеки се стреми да помага, да твори добро, както и да не предизвиква бури. Този град е създаван от хора много преди нас, ние съвременните му граждани имаме шанса да го разиваваме и да сме в ритъма на света. Искам да благодаря на всички бургазлии за подкрепата. Заявявам, че ще продължа да поставям високи цели за града, ще налагам високо темпо, за да сме в крачка със света. И следващата година ще акцентираме на инвестициите в образованието, новите технологии и бизнеса.

Днес празнуват 5853 именици. Нека ни бъдат живи и здрави. Честит празник и на всички рибари, моряци, пътешественици, банкери и всички, които милеят и обичат град Бургас”, каза Николов.