Столична община осъжда категорично непрофесионалното и насилническо поведение на медицинската сестра от 27 ДГ в кв."Надежда". Това заявява зам.-кметът на София Тодор Чобанов в позиция до медиите.

Той пояснява, че работодател на сестрите в ДГ са районните администрации и в тази връзка са поискали от администрацията на район "Надежда" въпросният служител да напусне системата, като това вече било факт.

Експерти от дирекция "Образование" са извършили проверка в градината и снели обяснения, за да бъде изяснена отговорността на директора по случая.


От градината уверяват, че медицинската сестра няма повече да влиза в яслена група

Образувано е дисциплинарно производство и следва да бъде наложена санкция. На директора е наредено да събере обяснения от служителите, отговарящи за групата на пострадалото дете и да наложи санкции съобразно конкретната отговорност.

Чобанов пояснява още, че е проведена среща с родителите на пострадалото дете и са ги помолили да подадат писмени сигнали до Столична община и до ДАЗД, тъй като при съдебен контрол на налаганите санкции (обжалване на уволнения или наказания) направените записи няма да бъдат допуснати като доказателство за извършени нарушения.


За да бъде внесен сигнал в прокуратурата трябват годни доказателства, каквито не са налични, допълни зам.-кметът.

Според него родителите вероятно ще заведат гражданско дело, което може да бъде подкрепено със становище от ДАЗД.

Очаква се в следващите дни директорът на 27 ДГ да проведе допитване до родителите и при постигнато съгласие градината ще има цялостно видеонаблъдение.