Иван Нейков: Не се очаква промяна в стандарта на пенсионерите

img

Вероятно през 2020 ще бъде последният спокоен за осигурителната ни система бюджет. Това прогнозира директорът на Балканския институт по социална политика и бивш ресорен министър Иван Нейков. Той предвещава задаващите се икономически трудности.

Нейков подчерта, че очакваното увеличение на парите в бюджета с 6,6%, при условие че се очаква над 3% инфлация, е знак, че няма да има осезаема промяна в стандарта на хората, които разчитат само на пенсия.

"Затова ще има разминаване в гледните точки на създателите на бюджета и на потребителите на бюджета", смята Нейков.

Според бившия социален министър 2020-а изглежда по-добре в сравнение с 2019-а от гледна точка на финансовата стабилност на бюджета на НОИ и на НЗОК.

"За първи път за пенсии ще бъдат дадени над 10,5 млрд. лева, от които близо 40% ще дойдат от бюджета, а досега сме имали 50-60% от бюджета. Това е добър индикатор за финансова стабилност", каза Нейков.

По думите му в бюджета за 2020-та не се дава отговор на два важни въпроса - за натрупалото се напрежение по повод отварянето на ножицата между старите и новите пенсии и за тавана на пенсиите.

"За хора, които имат еднакъв принос към системата, само заради това, че са се пенсионирали преди 10 години, а другите - сега, има разлика в пенсиите много осезаема, говорим за разлика от над 200 лева", даде пример той.

Според Нейков подходът на еднакво увеличаване на всички пенсии отваря повече ножицата. "А близо 30 000 души ще си казват - защо внасяхме своите осигуровки, защо повярвахме на системата, след като сега системата не е коректна към нас, като ни реже от пенсията заради въведения таван", каза бившият социален министър.

Той изтъкна, че "в социалната сфера, ако не направиш нещо навреме, в един момент ще си длъжен да го направиш, но ще ти струва много скъпо".

Според Нейков са пропуснати годините на стабилен ръст за преодоляване на важните проблеми.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?