Близки на открития мъртъв българин в Брюксел категорично отрекоха неговата смърт да е самоубийство.

Искрен Йорданов беше намерен в гараж в китайското посолство в белгийската столица.

Майката на 36-годишния мъж Елка Дочева обясни, че той заминал за Брюксел на 13-ти септември, за да посети приятелката си. На следващия ден Искрен разговарял с родителите си за кратко. Според майка му той е звучал добре и не е имало нищо притеснително в поведението му.

Братът на починалия – Диян Йорданов обясни, че е бил извикан в полицията, за да получи писмо. В него се твърдяло, че смъртта на Искрен е заради самоубийство. По думите му никой не е дал отговор на това, какво точно се е случило.

Снахата на Искрен – Илияна Йорданова сподели, че към момента също няма никакви отговори относно смъртта му. Освен това поддържа постоянна връзка с консула ни в Брюксел. По думите ѝ Министерството на външните работи не е знаело за инцидента и разбират едва, след като от семейството изпращат писмо.

"Единствено разбрахме, че тялото му се намира в морга от 8 дни. То освободено за прибиране и предстои да бъде транспортирано до България”, допълни Илияна.

Приятели на Искрен в Германия обяснили, че от германската полиция са търсели негови близки, но не казали защо.

Завеждащия в консулската служба към българското посолство в Брюксел – Малин Месалски, каза, че към момента усилията са насочени към обгрижването на родителите на загиналия Искрен.

Месалски заяви, че в момента е направен контакт с болничните и общински власти за тялото на покойния. По думите му семейството трябва да вземе решение какво да се прави с тялото. Направен е контакт и с предложената от близките погребална агенция.

Дипломатът подчерта, че всички въпроси около смъртта на 36-годишния българин са в компетенциите на разследващите власти. Месалски допълни, че белгийските и българските власти работят заедно.

Освен това изтъкна, че процедурата по уведомяване за смъртта на мъжът е спазена.