Стотици бургазлии посрещнаха кораба „Миранда”, който докара на пристанището първите бежанци от Беломорска и Одринска Тракия. Уникалната възстановка се състоя днес на Морска гара, като част от Десетата национална инициатива-среща „Завръщане към корените”. Преселниците бяха поздравени от кмета Димитър Николов, а на посрещането присъстваха и председателят на Тракийското дружество Красимир Премянов, председателят на Тракийско дружество „Странджа” в Бургас Стефан Колев, депутатите Димитър Бойчев и Диана Саватева и много бургазлии, сред които и наследници на бежанците. За последните възстановката беше изключително емоционална, особено, когато майки в народни носии слязоха от кораба с новородени на ръце. В този момент голяма чатс от хората не успяха да сдържат сълзите си.






След посрещането, в памет на бежанцит, дошли в Бургас, в морето бяха спуснати венци и цветя, а от Морска гара бе дадено началото на шествие към църквата „Св. Богородица”, където ще бъде отслужена заупокойна литургия в памет на загиналите тракийци.

„Искам да поздравя с добре дошли представителите на всички тракийски сдружения в цяла България, всички, които днес присъстват на отбелязването на този знаменит ден. След Балканската война и Балканските войните, които за щастие България печели, но за голямо нещастие дипломацията губи - голяма част от териториите, където живее предимно българско население – Одринска Тракия, Беломорска Тракия, Мала Азия, Бургас и бургаски регион приемат най-голямото количество бежанци през този период. Не само в град Бургас, който е бил 10 пъти по-малък отколкото днес, а и във всички села и регион около Бургас са били настанени тогава голяма част от тракийските бежанци. Може би в Бургас няма род, който да не помни паметта на голямото преселение. Повече от 11 000 дома са изградени от българското правителство, за да се посрещна първата вълна на преселници. Хората се движили предимно нощно време, заради безопасността, а през деня се криели в горите, оснвоно в Странджа. В Ясна поляна е бил изграден пункт, където са се приемали бежанци”, заяви кметът Димитър Николов. Той благодари на всички, които носят в сърцата и душите си паметта на Тракия и, чрез които е съхранен фолклорът и паметта на българите. Той поздрави и организаторите.



През целия ден продължава проявите за отбелязване на годишнината. Събитията ще продължат с празнична програма от 13:00 ч. в Държавна опера - Бургас. От 17:00 ч. на пл. "Атанас Сиреков" ще бъде представен "букет" от най-обичаните тракийски песни и танци.

Събитието се организира с помощта на Община Бургас, Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт.