„Вече поставих директно въпроса за компенсацията на тракийските бежанци пред президента на съседна Турция. Ще продължавам да изисквам ясен отговор и при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение”, заяви президентът Румен Радев пред хилядите, събрали се в историческата местност Петрова нива, за да почетат героите от Илинденско-Преображенското въстание.



Домакин на възпоменанията от годишнината от въстанието е община Малко Търново. Сред присъстващите бяха кметът на Малко Търново Илиян Янчев, вицепремиерът Валери Симеонов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, евродепутатът Ангел Джамбазки, кметовете на Камено Жельо Вардунски, на Средец Иван Жабов, депутати от ГЕРБ, общински съветници.

Ето и цялата реч на президента Румен Радев.

Уважаеми г-н Янчев, кмет на община Малко Търново, уважаеми г-н Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества, уважаеми г-н вицепремиер,уважаеми народни представители, Ваше високопреосвещенство, кметове и председатели на Общински съвети, уважаеми генерали, адмирали, офицеи, сержанти, войници и матроси, уважаеми наследници на гордите тракийци, скъпи сънародници,

„Отново ни събира историческата Петрова нива, отново над Странджа ечи революционният химн, за да ни припомни славната и трагична 1903г. Тук, на легендарното тракийско сборище, нашите предци поеха по пътя на свободата и достойнството, водени от вероюто да дадат и своя принос на олтара на революцията. Тракийските делегати подкрепиха решението в Македония за вдигане на въстание, когато нашите сънародници в Македония въставаха, мястото на тракийци беше да бъдат редом с тях. Дейците на седмия въстанически окръг ясно съзнаваха, че двайсетдневната свобода на Одринско ще има изключително висока цена, но нямаше сила, която да ги отклони от тяхната вяра от каузата за свобода и единнение на отечеството.

Погромът на въстанието е кървав, едновременно действаха куршумът, огънят, ножът и бесилката, както пише в летописа Христо Силянов пепелищата на Тракия поглъщат хиляди животи и човешки съдби. Хиляди българи се прощават завинаги с родния си край и са превърнати в бежанци, устремили се към земята на спасението – свободна България. Затова и справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас. Вече поставих директно въпроса за компенсацията на тракийските бежанци пред президента на съседна Турция. Ще продължавам да изисквам ясен отговор и при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съменение, но никой не може по-добре и по-вярно да пренесе през времето спомена за освободителните войни на Тракия и Македония от Вас, потомците на нашие герои, които посветиха живота си на българската национална идея. Благодарим Ви, че пазите жив споменът и традициите и то не само тук на Петрова нива, а и във своето ежедневие. Нека бъде светла паметта на всички загинали и напуснали завинаги родния си край в Илиндеско – Преображенското въстание. Ние помним и няма да забравим. Вечна слава и поклон”.