За никого тне е тайна, че бургаските структури на МВР, Пожарна и безопасност и защита на населението, Жандармерията, Гранична полиция, ОДМВР са сред най-натоварените в национален мащаб. Ежедневната им работа изисква огромен труд постоянство и професионализъм. Ето защо сега е времето всеки деин от нас трябва да направи своята равносметка, какво е дал, за да помени нещо към по-добро, как е показал, че може да поема отговорност и риск и по какъв начин служи на обществото. Да работиш в МВР е ежедневно предизвикателство. Това е мисия, оставаща на заден план страховете, колебанията и липсата на професионализъм. Защитата на правата и сигурността на гражданите е огромна чест и постоянна проверка за нашата морална подготовка. Висока мотивация, професионално самочувствие много сили. Това заяви директорът на ОДМВР-Бургас старши кмисар Калоян Калоянов на тържествената церемония по отбелязването на 139-тата годишнина от създаване на Министерство на вътрешните работи, която се състоя пред Областната дирекция на МВР. На нея присъстваха и областният управител Вълчо Чолаков, ръководителят на Апелативна прокуратура Любомир Петров и зам. кметът на Бургас Руска Бояджиева.

„Всеки ден гражданите на областта ходим спокойно на работа, пътуваме, разхождаме се, пазаруваме се, децата играят. Това е благодарение на вас. Една част от гражданите приемат вашата работа като даденост, но всъщност тя е ценност за нас. Свободата и сигурността, които осигурявате, са сред най-ценните неща. Благодаря за вашата самоотверженост, себеотдаденост и лишенията, които изтърпявате в личен план“, каза областният управител Вълчо Чолаков.

Венци бяха положени в чест на загиналите служители на МВР.

От 17.30 ч. на Морска гара – Бургас е предвиден преглед на техниката, оборудването и въоръжението на служители от полицейските структури, бургаската жандармерия, служители от „Пожарна безопасност и защита на населението“ и „Гранична полиция“.

С Указ №1 от 5 юли 1879г. на княз Александър I Батенберг се създава Министерство на вътрешните работи /дела/ в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов. Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което свършва през 1882 г.; а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела.