Нас като ни няма, кой ще ги храни и кой ще им изкарва заплатите? Това попита търговец, докато удря кепенците на запечатания си при акция на НАП тази сутрин павилион на площад „Тройката” в Бургас. При нея данъчните затвориха общо 6 павилиона за срок от 12 дни, заради неиздаване на касови бележки.

Преди няколко дни под прикритието на тайни клиенти, инспекторите отишли на „пазар” и си купили чорапи за 1лв., дрехи за 12лв. и други стоки, но без да получат касова бележка. Днес те се върнаха на пазара, облечени с тениски с логото на Националната агенция по приходите, и проведоха светкавична операция.

„Павилионът е отворен от петък. Затварят го, защото не издадох касова бележка за продажба на чорапи от 1лв.”, заяви първият търговец. Минути след като актът му бе написан, той затвори обекта и зачака върху него да бъдат разлепени стикерите на НАП.

Повечето от провинилите се търговци обаче предпочетоха да запазят мълчание и не коментираха защо не са издали касови бележки.

„Когато си изряден няма проблем, дори да се появят тайни клиенти”, коментира продавачки към чийто павилион се насочиха минувачите, защото беше един от малкото останали отворени.

„Нямаше да има нито един запечатан обект, ако беше направено нещо, което никак не е сложно – да се издаде касова бележка. Не, когато клиентът поиска, а винаги. Нашата цел не е да запечатваме обекти, ние искаме спокоен сезон, само че, когато се прикриват приходи и когато се заобикаля законодателството, няма как НАП да бъде пасивна. Нашата цел е проверките да имат дисциплиниращ ефект за доброволно спазване на законодателството. Няма значение дали касовата бележка е за 1 лв., 5лв. или повече. Неиздаването й означава неплащане на данък в необходимия размер”, заяви говорителят на ТД на НАП – Бургас Христо Узунов.

По негови думи НАП продължаваме активните проверки през лятото. През месец юни са направени 300 проверки в Бургаска област, а запечатаните обекти са 88.