Двамата мъже не са бегълци, а преследвачи, потвърдиха източници на NOVA от полицията.

Изчезналият Борис Иванов е успял да избегне всички охранителни камери в района и не е заснет.

Кадрите са от същото място, минути по-късно. Вижда се как двамата затворници-преследвачи се връщат след неуспешната си акция по залавяне на беглеца. Вижда се и трети затворник, който също се е включил в гонитбата. И тримата се прибират към базата с празни ръце.

Междувременно полиция, жандармерия и дори хеликоптер продължават да търсят избягалия рецидивист. Бягството, което властите нарекоха "отклоняване", предизвика поредната караница в парламента.

„Зам.-министърът да ни информира колко точно мъже точно ходят по улицата с намерение да блудстват”, коментира Таско Ерменков от БСП.

„От 2009 г. има една устойчива тенденция за намаляване на отклонилите се под 10 човека на година. През 2018-а са петима, разбира се досега. Дай Боже толкова и да останат”, заяви зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

„Засипахте ни със статистика, но също така трябваше да кажете на народните представители, че има близо 900 осъдени, които в момента са на свобода и институциите са неспособни да ги арестуват. Този затворник е избягал, той е с присъда от 13 години”, коментира Драгомир Стойнев от БСП.

„Вероятно се касае за грешна преценка от страна на ръководството на затвора дали този човек да бъде на работа на открит външен обект. Работата на тях е сериозна алтернатива за полагане на труд от лишените от свобода. Мисля, че на този етап не бихме могли да се лишим от тази алтернатива”, каза още зам.-министърът на правосъдието.

„Каквото и да е ръководството, при тези условия и тази нормативна база, това ще се повтаря още и още. Имаме места за лишаване от свобода, в които лишени от свобода излизат, отиват на работа в място, където огромна е въпросителната дали изобщо работят, и всъщност пребивава в затворническото общежитие само вечер. Системата е на ръба”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

Източник: Нова тв