Млади български заварчици спечелиха златен и сребърен медал на шестия Международен конкурс по заваряне в гр. Чжу Чжоу в китайската провинция Хунан от 5 до 10 юни, а българският отбор се класира на трето място, съобщиха от Българският съюз по заваряване.

В конкурса участваха над 30 отбора от Германия, Австрия, Швейцария, Чехия, Русия, Украйна, РЮА, Корея, Китай.

Българският отбор включваше Ненко Иванов, Петьо Опров и Лилян Тодоров, излъчени от Български съюз по заваряване след конкурс.

Българските заварчици бяха оценени като едни от най-бързите и техничните в света от авторитетно международно жури. То присъди златен медал на Петьо Опров по метод аргонодъгово заваряване, процес 141/GTAW. Лилиян Тодоров спечели сребърен медали по метод МИГ МАГ, процес 135/GMAW. Ненко Иванов, участващ с метод ръчно електродъгово заваряване, процес 111, също се класира в челни позиции.

Международното състезание по заваряване е едно от най-престижните професионални състезание в областта на заваряването. В него участват заварчици от 18 до 35 години. Участващите отбори са около 30, а участниците около 500. Целта на конкурса е младите заварчици да демонстрират придобитите си професионални умения и да обменят полезен опит.