Програмно споразумение по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за изпълнение на програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ бе подписано днес в Бургас между Комитета на финансовия механизъм, създаден от страните-донори и Националното координационно звено към Министерския съвет.

„Имахме възможност да договорим европейските цели за енергийна ефективност. До 2030 година в сектор енергетика няма да се спира да се говори за България, като държавата-членка затворила така важните преговори. През април получихме възможността да ни бъде одобрена концепцията във връзка с новия програмен период на Норвежката програма. Днес е изключително важен ден, комибнирайки възможността за подписване на важния документ. С него остава финалната стъпка министерството да може да си подпише финалните документи и да можем да стартираме програмния период на Норвежката програма с два пъти по-голям бюджет - в рамките на 33 млн. евро, с два пъти повече шанс за развитието на енергийната ефективност, възобновяемата енергия и енергийната сигурност. Не случайно това става в Бургас, тъй като градът през предния програмен период се превърна в един от символите на прогрмата, изпълнявайки един от най-големите проекти и давайки шанс с нова отоплителна инсталация на детски градини и училища с над 3 хил. деца. В новия програмен период ще се съсредоточим да даваме шанс на общините, като абсолютно всички общини ще бъдат допустими до програмата“, каза преди церемонията зам. министърът по енергетика Жечо Станков.

Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че за представителите на местната власт е важно рано да чуят как са дефинирани целите и конкретните задачи през следващия програмен период и възможностите за кандидатстване. „Бургас в предния програмен период участва в най-големият проект за решаване енергийната ефективност. Основните училища и детски градини в Бургас десетки години наред прекомерно ползваха енеергия и това утежняваше техния бджет и приключваха годината с дефицит заради високите сметки. Подготвяйки проекта за тези обществени сгради, ние успяхме три пъти да намалим разходите, почувства се подобряване качеството на топлината в тези учебни заведения и рязко намаляха разходите по поддръжка на сградите. Използвайки иновативни решения, чрез електронен контрол за управление на този процес, ние успяхме да увеличм и ефективността в използваннетоа на енергия. Опитът ни дава възможност за следващия програмен период да се подготвим с проекти за интелигентни решения за тези проблеми. За нас е важно да бъдем от активните, защото голяма част от тези технологии, които ние използваме, ни дават възможнност да икономисваме сериозна сума средства, които да ги управляваме в по-полезни мероприятия“, каза кметът Николов.

Програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" се финансира от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Тя разполага с финансов ресурс от близо 33 млн. евро, от които 28 млн. евро са безвъзмездна помощ. Това е двойно увеличение на средствата спрямо предишния програмен период, когато бюджетът беше в размер на 15.6 млн. евро.

С предоставените средства ще бъдат финансирани дейности, свързани с енергийна ефективност, оползотворяване на потенциала на възобновяемата енергия със специално внимание върху хидро- и геотермалната енергия. През новия програмен период геотермалната енергия е изведена като специален приоритет в програмата. Оператор на програмата ще е Министерството на енергетиката.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков участва в международната конференция „По пътя към почти нулевоенергийни сгради. Норвежкият опит и предизвикателствата в България “. Събитието е част от календара на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз и се провежда два дни в „Експо център Флора“ в Бургас. В рамките на конференцията се разглежда политиката на ЕС по отношение на енергийна ефективност и ВЕИ в сградите.