През топлите месеци малцина от нас могат да сe похвалят, че техният дом е и тяхната крепост от непоносимите жеги. Лятото тази година започна доста рано с доста високи температури и, въпреки дъждовната прохлада в последните дни, e време да помислим за прохладата и отвъд стените на дома.

Разбира се, климатикът е най-лесното и радикално решение. Но освен че изисква известна първоначална инвестиция, ще даде отражение и в сметката за ток. А и сухият въздух от него, независимо дали е топъл или студен, не понася на всекиго. Ето няколко по-лесни алтернативи, които да приложим у дома още днес.

Завеси и щори

Те са от съществено значение, особено ако слънцето огрява апартамента или къщата ни през по-голямата част от деня. Най-доброто решение са плътни завеси, които не пропускат светлина и топлина.

Те са идеални и да през нощта, защото, както знаем, на колкото по-тъмно спим, толкова по-добре. Външните ролетни щори също осигуряват високо ниво на изолация от светлина и топлина, но са по-скъпи.

Прозорци

През горещите дни прозорците в помещенията, които са директно огрявани, е по-добре да бъдат затворени. А вечер, след залез слънце, може да проветрим добре и да оставим прозорците за през нощта отворени. Но трябва да имаме комарник, разбира се.

Електроуреди

Вероятно не сме се замисляли, че всички уреди, включени в електрическата мрежа, излъчват известна топлина. А ако у дома са в изобилие, то по-добре да ги изключваме от контакта, преди да излезем на работа.

Легло

Ако сме в къща, за препоръчване е да спим на приземния етаж. Ако сме в апартамент, по-добре да сложим матрака директно върху пода, защото по-долу въздухът е по-хладен.

Вентилатор

По-евтината алтернатива на климатика. За сума от под 100 лева може да си закупим уред на стойка, който да местим от стая в стая с нас. И една малка хитрост - поставяме купа с лед или със студена вода пред перката за допълнително охлаждане.

Добра идея са и вентилаторите за таван. Но важно уточнение е, че трябва да духат в посока, обратна на часовниковата стрелка.

Скара/грил

Със сигурност едно от най-неприятните усещания е да трябва да се надвесим над готварската печка, за да приготвим вечеря, докато навън градусите са нас 30, категорични са от Huffington Post. Затова лятната алтернатива е грил на терасата или барбекю на двора. Точно навреме, за да разнообразим менюто си.

Влагоабсорбатор

Ако живеем в район с висока влажност на въздуха, тогава имаме нужда да понижим нейните нива. Когато е влажно, усещаме въздуха много по-топъл. Най-точният пример е морето - край брега жегата винаги е по-непоносима.

Растителност

Да поставим повече цветя и малки дръвчета около прозорците е повече от добра идея за топлите месеци. Те понижават температурата с няколко градуса, а и осигуряват известна сянка.

Разбира се, трябва да се спрем на такива, които обичат да бъдат на пряка слънчева светлина. Палмите са страхотен избор в случая.

Телесна температура

Докато се мъчим да охладим дома, не трябва да забравяме, че и нашата телесна температура е от не по-малко значение. Домашните дрехи не трябва да бъдат просто онези, най-старите, които вече не носим.

Трябва да заложим на естествените материи, които не запарват. А студените напитки винаги трябва да ни чакат в хладилника. /lifestyle.bg