Официалното откриване на традиционното ветроходно състезание, организирано от яхтклуб „Черноморец Бургас” и със съдействието на Община Бургас и “Пристанище Бургас” ЕАД, ще бъде в петък 22 юни. Ветроходната регата ще продължи до неделя, когато ще бъдат наградени призьорите в 6-те ветроходни класа.

Очакваните над 160 състезатели, ще се състезават в детските класове Оптимист, Лазер 4.7, Кадет, 420, и олимпийските класове – 470 и Фин. Пред Мостика на Бургас ще бъдат разположени 2 състезателни дистанции. Състезателните гонки в клас „Оптимист” ще бъдат на дистанция IODA вариант.

Голямата атракция тази година ще бъде специалната гонка за призовете на спонсорите, която ще се проведе в акваторията на Пристанището. Бургазлии и гостите на града ще могат да се насладят на ветроходството от „една ръка разстояние“, наблюдавайки разположени по пешеходната алея в пристанището - от Фара през Морска гара до Магазията. В състезателното шоу, което ще се проведе в събота между 16 ч. и 18 ч. ще участват децата от клас Оптимист. Такава ветроходна гонка се провежда за първи път в град Бургас и ще бъде реализирана от Яхтклуб „Черноморец Бургас“, с неизменната помощ на „Пристанище Бургас“ ЕАД и Морска администрация Бургас.

Втората изненада на регатата ще бъде най-добрият хоби готвач в България, победител в най-гледаното кулинарно предаване за 2018г. – бургаския пожарникар Станислав Райчев, който ще награди победителите в етапа и ще подари автографи на многобройните си фенове.

И тази година партньори ще бъдат Бургаска Фотографска Общност, чиито фотографии ще запечатат най-вълнуващите мигове от регата „Черноморец Бургас“ 2018г.

Съдийският състав и журито на регатата ще са представители на трите ветроходни центрове - Бургаската съдийската колегия от ЯК „Черноморец Бургас”, с главен съдия на състезанието Пламен Георгиев, член на ръководството на Варненската ветроходна съдийска колегия. Съдийското жури ще бъде оглавено от международния съдия Георги Паунов от РВСК София, а членове са Бистра Рачева - РВСК Варна и Валентин Николов - РВСК Бургас.

За откриването на регатата специално са поканени Кмета и Областния управител на гр.Бургас, както и други официални гости, спомоществователи и приятели, които заедно с бургазлии ще станат част от магията на ветроходния спорт!

ПРОГРАМА НА РЕГАТА „ЧЕРНОМОРЕЦ БУРГАС” 2018

Четвъртък 21.06.2018 г.

12:00 - 18:00 Обмер на лодки и заявяване за участие

Петък 22.06.2018 г.

10:30 Техническа конференция

11:30 Откриване на регатата

12.55 Старт на първа гонка за деня - Гонки пред Мостика в Бургаския залив

16:00-18:00 Специална гонга в акваторията на пристанището

Събота 23.06.2018 г.

10.55 Гонки пред Мостика в Бургаския залив

Неделя 24.06.2018 г.

10.55 Гонки пред Мостика в Бургаския залив

16.30* Награждаване на победителите и закриване на Регатата

*Възможно най-рано след изтичане на протестното време и обработка на резултатите - Награждаване на победителите и закриване на Регатата.