Италианските власти планират преброяване на ромското население в страната, а хората от малцинствата без документи ще бъдат депортирани. Това ще се случи по нареждане на новия вътрешен министър и вицепремиер на Италия Матео Салвини от анти мигрантската партия "Лига".

От преброяването Салвини иска да разбере кои са, колко са и къде са ромите в Италия. Цялата информация ще влезе в регистър, уточни той пред италианската национална телевизия.

"Нелегално пребиваващите ще бъдат депортирани, но за съжаление италианските роми ще трябва да задържим тук", заяви Салвини, цитиран от TheLocal.it.

За Салвини тази тема отдавна е на дневен ред, като по неофициални данни ромската популация в Италия е между 130 и 170 хил. души, половината от които - италиански граждани.

С действията си към момента Салвини показва последователност при спазването на обещанията си за силно затягане на емиграцията и пребиваването в Италия. Само преди няколко дни Салвини забрани на кораб, превозващ над 600 мигранти, да акостира на италианския бряг.

Ръководителят на „Асоциация 21 юли“, занимаваща се със защита на правата на ромите и други мигриращи етнически групи, напомни на вицепремиера, че в Италия закона забранява да се правят преписи по етнически признак. „Първо мигрантите, сега циганите. Това можеше да се очаква“, написа във „Фейсбук“ Карло Стасола.

По-късно Салвини се е опита да обясни своите намерение, като обясни, че не става дума за „каталогизация“ на ромите.

„Нямаме намерение да създаваме списъци и да взимаме отпечатъци от който и да е – нашата задача е да добием представа за ситуацията в циганските лагери. Преди всичко имаме намерение да защитим хиляди деца, които не могат да ходят на училище, защото предпочитат веднага да ги приобщят към престъпността. Освен това, искаме да проверим за какво се харчат милиони от европейските фондове“, заяви Салвини пред журналистите.