Организаторът на днешния бунт срещу новия закон за горивата се надява Бургас да даде тон на национален протест. Русинка Бъчварова, която организира 80 камиона, в момента се придвижва с протестаната колона. Шествието, което започна от улица „Владимир Вазов”, се придвижва към изхода на Бургас в посока квартал Сарафово. Бъчварова има фирма за транспорт на горива и се занимава с продажбата им.

„ В брашна се познаваме. Тук сме, защото на 6-ти юни Народното събрание прие на първо четене новия закон за горивата. Той е прокаран от Валентин Златев. С приемането на закона, българските депутати извършиха най-голямото национално предателство срещу народа си. Този закон ще убие конкуренцията и ще доведе до повишаване на цените на горивата. Това е най-наблюдавания сектор, не е нужно повече от това. С приемането на закона се нарушават доста европейски директиви. Законопроектът защитава определени интереси”, заяви Русинка Бъчварова.

По нейни думи спорният закон предвижда непосилни гаранции, които ще смачкат дребния и среден бизнес. Гаранциите са за извършване на дейност и включват 3000 лева гаранция на камион към финансовото министерство. За малките фирми таванът е 60 000 лв., а за големите е 500 000лв.

„Но има фирми с 3 и с 200 камиона. Така „Лукойл”, които примерно имат 240 бензиностанции ще платят 500 000лв. Законът е направен за едрите”, заяви Бъчварова.

Промените засягат и земеделския бранш и всички, които имат ведомствени бензиностации и други, които изпозлват едрогабаритни машини и няма как да ги изкарат извън обектите си.

„Надявам се Бургас да поведе национален протест. Днес е имало среща във Велико Търново с тема национален протест в София. Бихме отишли и там”, заяви организаторката.

Днешният протест в Бургас е подкрепен и от фейсбук групата "Шофьори Бургас".