Четири дни след излизането от печат на „Иваил цар“, книга втора писателят Стоян Николов-Торлака идва в Бургас, за да представи двете части на историческия роман. Срещата с бургаските читатели ще бъде на 19 юни (вторник) в Дом на писателя.

От последния път, когато Торлака гостува на бургазлии, минаха само две години, а междувременно той издаде три книги. Ще поговорим и за двете половини на впечатляващия „Иваил цар“, и за заключението на Северозападната трилогия „Май ше ни бъде…“.

„Иваил цар“ е от книгите, които не можеш да четеш между другото. Тя те пренася в средните векове и те оставя там, докато не затвориш последната страница. А после още дълго е в мислите ти. Стоян Николов-Торлака е пресъздал управлението на един от най-забележителните ни владетели така, както то е достигнало до нас през вековете: кратко, бурно, изпълнено с много битки, запомнящо се. Иваил безспорно е бил забележителна личност. Факт, в който нямаме повод за съмнение, знаейки, че повече от 70 години след смъртта му, в различни части на Мала Азия се появяват самозванци, наричащи се наследници на владетеля, само за да се възползват от поне частица от уважението, което този цар и пълководец си е спечелил приживе.

Как владетел, за който има толкова малко писмени източници, е оставил така ярка следа в съзнанието на българите? Какъв е бил животът по време на Средновековието? Защо Иваил, а не Ивайло? Как завършва Северозападната трилогия в „Май ше ни бъде…“? Ще има ли нови книги на северозападна тематика? Темите са разнообразни, пригответе си въпроси, ще бъде интересно!

Място: Дом на писателя – Бургас, ул. „Вола“ 1
Дата: 19 юни (вторник)
Час: 18:00

Тук може да видите линк към фейсбук събитието: Иваил цар в Бургас