Каквото ме питат – ще кажа. За първи път съм в такава ситуация и не зная какво да правя. Това заяви пред Окръжния съд в Бургас 43-годишният украинец Игор Труховский, който в понеделник премаза с тир микробус с две семейства и уби на място шофьора му при зверска катастрофа в Ришкия проход. В момента съдът гледа мярката му за неотклонение.

Украинецът бил разтоварил в Шумен товар от Украйна и трябвало да продължи към Гърция. Около 10 пъти е пътувал през България, два пъти е минавал през Ришкия проход. Винаги е бил сам, нямало е друг водач с него. „В неделя вечерта пих алкохол, може би беше около 17 часа. Пих водка, не мога да уточня колко съм изпил. Не съм ги броил.“, каза той. Имало две бутилки водка – едната от 700 мл, а другата от 1 литър. Тази от литър била останала в колата. Припомняме, че проверката с дрегер на мястото на инцидента показа 2,81 промила. Осем часа след катастрофата, в 21,59 часа във фаталния ден, той е дал кръв за анализ, който е показал 1,59 промила, стана ясно днес в съдебната зала.

Игор Труховский бил шофьор от 2003 година. Има дъщеря на 21 години.

Прокуратурата настоява той да бъде задържан под стража. Адвокатът на шофьора оспори искаето за най-тежката мярка.

"Аз и без това нямам къде да живея тук. И да искам - няма къде. Нищо не мога да направя - каквото реши съдът.", каза той и попита колко струва да си наеме квартира. Съдия Марков му отговори, че не може да му даде такава информация. В крайна сметка Игор заяви, че не иска под стража. Никой от неговите близки в Украйна не знаел за катастрофата тук.

Съдът остави Игор Труховский в ареста, като той има тридневен срок да обжалва мярката за неотклонение пред Апелативен съд.