"Проблемът с пътната безопасност е заплаха за националната сигурност, а корупцията в МВР има пряко отношение към това", заяви бивш шеф на КАТ по повод видеоклипа, в който се вижда как столичен пътен полицай иска подкуп. Кадрите са заснети на цетрален столичен булевард, където шофьорът му дава 50 рушвет.


"Средата, в която функционира пътната безопасност, е силно токсична. Има страхотен корупционен натиск върху нея. Именно затова трябва да се промени средата. Решението за това е контрол извън системата. Държавната администрация обаче се съпротивлява, защото не е свикнала на това. Една от основните задачи на института, който създадохме в началото на годината, е именно тази", обясни Милчев.

"Кадрите показват, че проблемът с корупцията е системен. През 2014 г. след подобен клип бяха взети много сериозни мерки от страна на правителството. Беше взето решение нито един пътен полицай да не може да извършва проверка без условията на видеозаснемане. Решението беше взето спонтанно и емоционално от политиците, но не беше обезпечено технически. Предоставихме доклад през 2015-а, че тази мярка ще доведе до увеличаване на пътно-транспортния травматизъм. През 2016 г. видяхме, че са загинали над 200 души повече след въвеждането на тази мярка", коментира пред Нова телевизия Богдан Милчев от Института по пътна безопасност, който е бивш шеф на КАТ.

По думите му контролът се е занижил с 50% и в момента "берем плодовете от това". Милчев е на мнение, че този проблем трябва да се реши не от политиците, а от експертите.

Той е на мнение, че корупцията в сферата на МВР има пряко отношение към пътната безопасност.

"Тя е на това дередже, защото и корупцията помага да е така. Проблемът с пътната безопасност е заплаха за националната сигурност и го доказват анализите ни", допълни Богдан Милчев.

"Моето убеждение е, че случаите на подкупване на полицаи намаляват, тъй като в системата на МВР се предприеха доста драстични мерки да се ограничи това", коментира обаче друг бивш шеф на Пътна полиция - Алекси Стратиев, пред bTV.

"Нещото, което намалява корупцията, това е замяната на хората за контрол с технически средства за контрол. Второто е, че всички пътни полицаи би трябвало да са оборудвани с камери в автомобила, микрофони на ревера и проверката да се извършва в това видеонаблюдение", добави той.

По думите му заснетият видеоклип показва, че полицаят шантажира момчето, защото говори за "спестени няколко стотин лева" и спиране на автомобила от движение, което не е вярно.

"Този човек е водач на автомобил и би трябвало да познава закона, да се присмее на полицая и да го почерпи с лукче, ако има", коментира Стратиев.

Според него полицаят от видеоклипа по всяка вероятност ще бъде отстранен от работа, но момчето ще остане без наказание.

По думите му процесът на противодействие на корупцията е двупосочен - към служителите на реда и към всички останали.

"Хората трябва да разберат, че не това е решението на какъвто и да било проблем", каза Алекси Стратиев. /Дир.бг/