Българската баба Златка вдигна на крак полицията в Мюнхен и пътниците в един от влаковете на градската железница, след като ги изплаши сериозно с детски воден пистолет.

Жената живее тихо и кротко със семейството си в градчето Гемеринг край Мюнхен, но преди дни стана причина за мащабна акция на полицията на централната гара на баварската столица.

Българката пътувала с двете си внучета и две други деца. Едното от децата, малкият й внук Християн (на 3 години) поискал да му даде бонбон и баба Златка бързо отворила чантата си в търсене на лакомството, разказва "Монитор".

Докато тършувала из багажа си, жената извадила водния пистолет на момчето, което се превърнало във фаталната й грешка.

Покрай последните терористични атаки и по-специално тази в търговски център на Мюнхен, местната полиция, както и жителите на града, са особено чувствителни, когато видят оръжие на публично място.

Шашнатите пътници, които забелязали пистолета в чантата на баба Златка, веднага съобщили за това по специалната връзка с машиниста. Той пък веднага извикал полиция.

На следващата станция – централната гара на Мюнхен – чакал полицейски екип, готов на всичко, защото съобщението било достатъчно тревожно - "Жена с огнестрелно оръжие в железницата".

"В интерес на истината водното пистолетче изглеждало съвсем като истинско", коментира по-късно говорителката на местната полиция Петра Видман, цитирана от в. "Билд".

Баба Златка била арестувана, а оръжието – конфискувано. Жената била отведена в близкия полицейски участък заедно с четирите деца. "Много се уплаших – казва тя – Навсякъде имаше полиция, всички бяха въоръжени".

Градската железница била блокирана за около 20 минути.

Българката била принудена да плати 100 евро залог за "носене на оръжие, което прилича на истинско".

Местната полиция призовава жителите да избягват да носят подобни "играчки", защото макар и да не са истински, те предизвикват паника в обществото.