В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Приморско отбеляза своя празник. Кулминацията на десетдневната програма, наситена с многообразие от събития, бе на 24 май с атрактивния концерт на рап-изпълнителя Крис, хора „Космическите гласове“ и вечния дует Орлин Горанов и Кристина Димитрова.

Празникът започна в двора на СУ „Н. Вапцаров“ с училищно тържество. Там поздравления към учители, ученици и техните родители отправи председателят на общински съвет Златина Тюлиева. Цветя от Общината имаше за всички преподаватели, дошли да отбележат 24 май в двора на училището.

Официално честването на Деня на славянската писменост и празника на Приморско започна на сцената на амфитеатъра с емоционално слово на кмета на общината д-р Димитър Германов.

„24 май е един от най-тачените празници в календара на българската история – ден на българската култура и духовност и славянската писменост. Ние жителите на Приморско имаме късмета и удоволствието да празнуваме на този ден празника на нашия град. В такива дни човек обикновено прави анализи, какво е направил през годините. Като кмет на Приморско смея да твърдя, че в последните години, благодарение на добрата съвместна работа на общинското ръководство с Общински съвет и с вас, жителите на Приморско, успяхме да достигнем едно изключително добро развитие на града. Той се промени и стана по-желан, както от жителите така и от гостите му. Несъмнено, няма как да постигнем тези резултати без подкрепата на правителството, за което искам да благодаря на г-жа Василева, като представител на парламентарната група на ГЕРБ. В този празничен ден пожелавам на всички вас сила, увереност и оптимизъм в това, което правим, защото, когато ние имаме една обща идея, нещата се получават. Честит празник!“, каза д-р Германов.

Сред официалните гости, бяха депутатите от ГЕРБ Димитър Бойчев и Ивелина Василева, която също отправи поздравления към жителите на града.

Празничната програма продължи с традиционния общински преглед на художествената самодейност, на който местни танцови и певчески състави представиха своето творчество.

Не липсваха и спортни събития. В двора на училището се проведе футболен турнир, а по-късно и народни борби, в които премериха сили състезатели от цялата страна.

Започна и XI Национална „Регата Приморско 2018“. Старт на морската надпревара, която събра състезатели от цяла България, даде кметът д-р Германов. Регатата ще продължи до 26 май /събота/.

Кулминацията на празника бе концертът на откритата сцена. Той започна с изпълнение на талантливият рап певец Крис, който „взриви“ младежите с избрани парчета. Освен с бурни аплодисменти, рапърът бе възнаграден с плакет за заслуги в развитието на културната на Община Приморско. Празничната програма продължи с концерт на хор „Космическите гласове“ с диригент Ваня Монева. След тях, за радост на феновете си, изпълнили амфитеатъра, на сцената се качи вечният дует Орлин Горанов и Кристина Димитрова. Впечатляваща пищна заря озари небето над града и постави финал на десетдневните тържества за празника на Приморско.