Бургаската транспортна фирма „М-Бус” е втората в страната, която въвежда паралелна система за контрол на дневните обороти. Тя ще сверява работата на фискалните устройства с реалните качвания и слизания на пътници от автобусите, като целта е да представя 100% точна информация за реализираната дневна печалба. Системата предвижда и оборудване на транспортните средства с видеонаблюдение. Целта й е да ограничи максимално възможността за злоупотреби, като по този начин ще бъде защитен интересът както на превозвача, така и на пътниците. В момента подобна система се тества в град Благоевград.

„Системата е разработена специално за „М-Бус” и е с висока степен на сложност, защото включва различни маршрути и цени на билети според дестинациите. Тя отчита броя пътници, качили се и слезли от превозното средство, и продължителността на пътуване, за да изчисли приходите”, обяснява управителят на „М-Бус” Румен Христов.

До края на месеца системата ще бъде въведена експериментално в един автобус по линията Бургас-Слънчев бряг.

„Избрахме тази линия, защото по нея има най-голямо натоварване през лятото. В рамките минимум на месец ще наблюдаваме всеки ден какви корекции трябва да бъдат извършени, за да получаваме оптимално количество информация за приходите от извършената дейност”, допълват от „М-Бус”