Окръжният съд в Бургас потвърди задържането под стража на обвинения в педофилия Андон Х. Определението не може да се обжалва. Както БургасИНФО писа Андон поиска мярката му да бъде заменена с подписка, защото няма средства за парична гаранция.

Андон Х. е привлечен като обвиняем за че в периода 09.01.2017 г. до 25.01.2018 г., в месинджър установил контакт с непълнолетно момиче, с цел блудствени действия.

В своите мотиви, Окръжен съд – Бургас взе предвид, че престъплението, за което е привлечен като обвиняем Андон Х. е „тежко“ умишлено престъпление, наказуемо с „Лишаване от свобода“ от една до шест години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева. Настоящият въззивен съдебен състав намери, че правилно първоинстанционният съд е приел, че е налице обосновано подозрение за съпричастността на Андон Х. към деянието, предмет на посоченото обвинение. Правилно първоинстанционният съд е приел, че съществува реална опасност от извършване на престъпление, ако обвиняемият бъде на свобода. Констатираната системност и упоритост в действията на Андон Х. за един продължителен период от време – от 09.01.2017 г. до 25.01.2018 г., мотивира и настоящия въззивен състав да се солидаризира с извода на Районен съд - Бургас, че ако обвиняемият е с по-лека мярка за неотклонение от „Задържане под стража“, същият би имал свободен достъп за комуникация, както чрез интернет, така и чрез социалната мрежа Фейсбук, което повишава риска от извършване на престъпление.

На път към Съдебната зала по-рано днес, задържаният направи ироничен коментар. На журналистически въпрос дали е искал секс от момичето той отвърна: "Не, исках бонбонки". Андон отрече да е заплашвал бургазлийката, но не пожела да отговори защо се е стигнало до там момичето да се оплаче в полицията.