Изложба, която трябва да се види. Така може да се определи „Тишина”, която от днес до 15-април гостува в галерията на Дружеството на бургаските художници на ул. „Александровска”. Изложбата на деветте творци от групата „Седем плюс” е толкова вълнуваща, че дори самият Ненчо Русев не пропусна да я посети малко преди самото откриване.

В центъра на залата е творбата на Янко Василев „Ударът на сърцето”, която изненадва със своите мащаби – почти два метра.

„Така изглежда звукът на пулсиращото сърце. Това е графика на първото туп. Когато сърцето пулсира то е в ритъм туп ... туп-туп. Реших да пресъздам първия звук”, заяви за БургасИНФО Янко Василев. Според него ударът на сърцето е от онези звуци, които в тишината ни напомнят, че сме тук.

Необичайната промяна на галерията на бургаските художници обаче не приключва с пластично-графическото изображение на звука. Точно зад него посетителите могат да видят отвън без да излизат. Арт инсталацията със свежа трева на Ирена Иванова носи името „Зелена тишина” и напомнянето, че когато взуците се чуват достатъчно често, те се превръщат в тишина.



В „Захвърлени души” на Георги Любенов известният бургаски скулптор Ненчо Русев откри вбити клинци, с които се подковат конете.

Изложбата „Тишина” е дело на девет творци: Албена Попова, Георги Любенов, Ирена Иванова, Йоанна Тодорова, Мария Алексиева, Нели Тодорова, Николай Славов, Севдалина Проданова и Янко Василев . И трудът им заслужава да бъде видян.