Ахтопол ще стане уникална историческа дестинация, която ще връща туристите в античността. Идеята на кмета на община Царево Георги Лапчев е мащабна и ще бъде свързана с реализацията на цяла поредица проекти, които да разкрият археологията и историята на южния морски град.

Първият проект, който Община Царево е разработила, е по Програмата за трансгранично сътрудничество, като целта му е повишаване на туристическата привлекателност. Ще бъде изградена инфраструктура за достъп до Късноантична и средновековна крепост в Ахтопол, включваща улици, благоустрояване на две съществуващи стълби и район около църква „Успение Богородично“. Проектът беше подкрепен и от Общинския съвет на проведена във вторник сесия.

„Това е нашият античен център с най-много археология и история. Това, което предвиждаме, е да отворим Ахтопол за култура и древна история. Този проект ще бъде първата част от пъзела. Един цял квартал ще бъде реновиран и вкаран в античен вид. Районът, който ще обхваща, е от стълбището от новата църква към Гръцкото училище. Той ще бъде напълно реновиран. Няма да имаме проблем с патемници на културата. От улицата ще бъде премахната асфалтовата настилка, тя ще бъде каменна, за да има древен вид. Това е жилищен квартал, ще променим уличната инфраструктура, ще има информационни табели, интерактивни табла. Тротоарите също ще изглеждат по античен начин. Ще има декоративни колони, архитектурни елементи, които ще връщат времето назад. Това е първата част от идеята ни за античен Ахтопол, втората е площадното пространство“, каза кметът на Царево Георги Лапчев.

„Проектът ще бъде представен пред жителите на Ахтопол, за да може да се развие идеята на юг в града. В посока север целта е да се направи проект, който ще развие Римската стена, която представлява огромно съоръжение, обхващащо целия древен Ахтопол.“, каза още кметът.

Намеренията на Община Царево са да бъде обновено и площадното пространство. Това ще бъде една целите, които администрацията си поставя при кандидатстването за заем от 7 млн. лева. Както вече съобщихме, освен за Ахтопол, със средствата ще бъде построена нова спортна зала в Царево, ще бъде довършен мащабния ремонт в центъра на града, ще бъде облагородена Морската градина в Лозенец и ще се рефинансира стар дълг от 2,3 млн. лева.