Пътят към айтоското село Чукарка, което преди месеци стана повод за изборна война между ДПС и ГЕРБ в община Айтос, както и финансирането на МБАЛ- Айтос, станаха повод за бурни дебати по време на приемането на бюджета за 2018-та година. Привидно кротките отношение между общинската администрация и местния парламент този път бяха разбутани от ДПС и от БСП по време на днешната сесия на Общинския съвет. Заседанието беше едно от най-важните в годината, когато се приема финансовата рамка и конкретните източници на финансиране, разпределянето на средствата по пера и обекти. ДПС за малко не разклати подкрепата си за бюджета на кмета от ГЕРБ Васил Едрев, но пък след кратка почивка миролюбивата обстановка между тях се възстанови, въпреки искрите, които прехвърчаха преди това в залата на тема – има ли наказателна акция срещу кметове на населени места в общината.

Бюджетът на Айтос за 2018-та година е 23 773 850 лева. Дебатите тръгнаха първоначално в стила от историческия бюджет за 2017-та, тази година е още по-исторически (припомняме ви дебатите преди 12 месеца – ТУК, за да откриете приликите и разликите). Тогава той срещна подкрепата на всички политически сили и общинските съветници, заедно с администрацията се поздравяваха за усилията на кмета на Едрев.

Днес в залата не беше съвсем така. А и в бюджета отново фигурират обекти, както и миналата година – автогара, парк и други, които се коментираха по същото време преди година. Този път имаше 3-ма гласували „против“, както и 1 „въздържал се“, първите от БСП, а с особена позиция остана представителката на БДЦ.

Дебатите продължиха през почивката, дадена в разгара на дебатите за бюджета. Съветниците от ДПС (вдясно) изглеждаха ядосани.

В дебатите прехвърчаха искри между опитния Ружди Хасан от ДПС и кмета Васил Едрев, заради отсечката от пътя Айтос-Карнобат до село Чукарка. Тя обаче стана повод за реплики за размисъл дали има специално отношение към кметовете на населени места, които са с различна политическа принадлежост от тази на общинското ръководство. „Повечето от кметовете са с положително становище за бюджета, което е похвално. Преди няколко месеца обаче бяха изборите в село Чукарка. Не искам да смятам, че това е наказателна процедура, там са най-малко заделени средства за четвъртокласна пътна мрежа.“, каза Ружди Хасан. Припомняме, че частичните избори в Чукарка бяха спечелени от ДПС в битка на балотажа срещу ГЕРБ. Ружди Хасан поиска и почистването на канал в село Карагеоргиево. Кметът Едрев му отговори, че ако имало наказателна процедура към кмет на отделно село, е щяло да има и към друг, както и пое ангажимент канала в Карагеоргиево да бъде почистен от перото за бедствия и аварии.

ААндрей Андреев (вдясно) държеше на 100 хил. лева субсидия, въпреки че му обясниха, че няма как да стане

Андрей Андреев от БСП поиска субсидията към айтоската болница да бъде завишена от предвидените 60 хил. лева на 100 хил. лева. Кметът пък каза, че общината е финансирала здравното заведение през последните години повече, отколкото е допустимо по закон. И ако Общината завиши субсидията, после ще трябва да връща тези пари. „Проблемът с МБАЛ е сериозе. Аз съм огорчен. Болницата трябва да съществува, тя е приоритет на всички. Отношението на гилдията към управляващия орган – Общинския съвет, е неприятно. Приканвам председателя на ОбС, кмета и общинските съветници да извикаме управителя на МБАЛ за анализ на състоянието на болницата“, каза общиският съветник от РБ Дамян Денев, като подкрепи субсидията от 60 хил. лева.

Поради разразилите си дебати, Общинският съвет излезе в кратка почивка, през която се водеха преговори за двете основни спорни теми. ДПС се събра на заседание, като малко по-късно в залата получи това, за което настояваше – 8 хил. лева в повече за ремонта на пътя до Чукарка. Така общата сума става 20 800 лева, като допълнителните средства ще бъдат взети от предвидените за реконструкцията на автогарата.

Кметът Васил Едрев (вдясно) също беше емоционален по време на почивката

БСП обаче не получи подкрепа за предложението си, което е предизвести гласуването на бюджета.

ДПС подкрепи кмета Едрев за финансите за 2018, а БСП гласува против.