Над 1000 бургазлии на ден изполват споделените пътувания, за да се придвижат до София, но сред тях има доста куриози, както и опасности, за които обикновеният клиент в момент на нужда не подозира. Бройката пътуващи е според заявките в социалните мрежи за нестандартни превози. Обикновено в петък бургаски граждани, които работят или учат в столицата, масово наемат празни места в коли, които пътуват към морския град. Това става по обяви в интернет и можеш да избираш каква да е колата, какъв да е шофьорът и часа, в който да тръгнеш.
Към 17 часа в петък на "Експо център" в София паркингът е пълен и шофьори изчакват клиентите си. Това е в края на столицата и дотам се отива доста бързо с метрото. Пътуването трае от три до три и половина часа и контурира по бързина автбусния и железопътния транспорт. Цените също са поносми - от 15 до 20 лева. Освен това има обяви за различни часове на денонощието и всеки избира удобната за него кола.

Според Георги Калев, който всеки петък пътува до Бургас и се връща в неделя в София, е създадена много добра връзка в интернет. Винаги можеш да провериш шофьора, предлагащ услугата, по коментарите в профила му. Пътниците пишат доволни ли са, или не. Има направен и черен списък на несериозните, които са обявили, че отиват за Бургас и в последния момент не се явяват. Там фигурират както шофьори, така и пътници.

Има и система за бърза информация. В групата веднага съобщават къде има мъгла, къде вали дъжд и пътят е хлъзгав, къде има задръствания и къде е станала катастрофа.

Закъсали по пътя също пишат и шофьори с празни маста в колата ги взимат от бензиностании, или разклони.

Г-н Калев е категоричен, че това е най-бързият начин да се стигне до морето и обратно. По негови наблюдения софийските шофьори са по-взискателни и искат всички пътници на едно място. Бургаските пък са по-услужливи и карат клиентите често направо до домовете им. Особено ако пристигнат късно.

Сред веселите случаи, които разказва са пътуването му с котка в клетка, която трябвало да бъде доставена спешно в Бургас, куче, което също било транспортирано като пътник, огромен куфар, който пътувал в една кола, а притежателката му в друга. И шофьор-пушач, който бил изоставен от пътниците на бензиностанция, без да му платят.

Депуатите се опитаха тази година да забранят споделените пътувания, но от ЕС този начин на превоз бе насърчен, тъй като при пълна кола се спестява пътуването на два или три отделни автомобила и така се опазва околната среда.

В същото време обаче не е ясно кой носи отговорността в случай на авария, на катастрофа или друг инцидент.