Свидетелството за съдимост окончателно отпадна. Това решиха депутатите при гласуването на второ четене на промени в Закона за административното регулиране. С него обаче се прави ремонт на над 67 други закона. Така занапред институциите няма да искат от гражданите свидетелство за съдимост на хартия, а ще събират тази информация по служебен път. Тази разпоредба влиза в сила още от януари 2018-та. Информацията съобщава Монитор.

Поправките минаха почти без дебати, като за това правителството работи усилено почти една година. Тези текстове са в изпълнение на правителствената програма за намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите. Според предварителните разчети с отпадането на свидетелството на съдимост ще спести на гражданите около 3,8 млн. лева, които те годишно дават на администрацията. Важно е да се отбележи, че това важи само за държавната администрация, но не и за частния бизнес.

Със закона обаче се правят промени в Закона за държавния служите. С тях се отлага влизането в сила с почти две години на централизирания конкурс за чиновниците, които трябва да се подпират на два етапа. Вместо от януари 2018 година, част от текстовете ще влязат в сила едва от октомври 2019 година.

Правят се изменения и в Закона за концесиите, който на свой ред ремонтира този за Черноморското крайбрежие. За последно той бе ремонтиран в края на ноември 2017 година, когато депутатите решиха плажовете да се отдават по реда на Закона за концесиите. Това трябваше да влезе в сила от януари 2018 година. Сега този срок се измества от януари 2019 година, а дотогава плажовете ще се дават на концесия по стария ред.