От 25 до 28 октомври 2017 г. Поморие ще бъде домакин на международна научна конференция под наслов „Симеонова България в историята на европейския Югоизток: 1100 години от битката при Ахелой”.

Градът ще посрещне елита на българската и световна медиевистика или повече от 60 учени – историци от България, Русия, САЩ, Австрия, Германия, Канада, Полша, Гърция, Сърбия и Украйна. Те ще представят най-новите си разработки в областите: история, археология, нумизматика, сфрагистика, епиграфика, византинистика и българистика, свързани с темата на форума.

Организатори на голямото събитие са Община Поморие, Исторически музей – Поморие, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”, Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Регионален исторически музей – Бургас. Очаква се високото академично ниво на конференцията да допринесе за разширяване и задълбочаване на познанията относно епохата на цар Симеон Велики, Симеоновия „Златен век“ и Първото българско царство.

Научните заседания на 26 и 27 октомври ще се провеждат паралелно в залите на НЧ „Просвета 1888” и Градската художествена галерия „Дечко Стоев” и всеки, който желае, може да присъства на тях.